Petra Köpplová • foto: red. • 16. ledna 2014

Veřejné univerzity bez soukromých investic asi nepřežijí, předpovídá světový ekonom Orley Ashenfelter

Přední světový ekonom Orley Ashenfelter z Princeton University zásadním způsobem změnil pohled na trh práce. Jeho výzkumy založené na sběru dat o hodinové mzdě zaměstnanců restaurací McDonald´s nebo cenách vína se objevují nejen v odborném tisku. Čestný doktor Univerzity Karlovy spoluvytváří od devadesátých let doktorské vzdělávání v ekonomii na společném pracovišti Univerzity Karlovy a Akadmie věd – CERGE-EI.

S institutem CERGE-EI jste začal spolupracovat díky bývalým postgraduálním studentům – profesorům Janu Švejnarovi a Randallu K. Filerovi. Jak vzpomínáte na začátky spolupráce?

Když měníte systém z komunistického na kapitalistický, je dobré mít ekonomy. Je to výjimečná doba, kdy jsou ekonomové užiteční. Myšlenka budování ekonomického doktorského programu, který je založen na americkém stylu a je speciálně upraven pro východní Evropany, mne zaujala. Poprvé jsem CERGE-EI navštívil v roce 1992 a bylo to velmi vzrušující místo, kde se dělo mnoho zajímavých věcí. Co bylo zejména pozoruhodné a zpětně se stalo standardem pro evropské ekonomy, bylo užívání angličtiny. V té době to bylo nezvyklé a CERGE bylo jedním z prvních míst, kde výuka v angličtině probíhala. Tento krok přitáhl velmi kvalitní studenty ze zemí, které neměly přístup k doktorskému studiu v Evropě nebo USA.

„S institutem CERGE-EI jsem začal spolupracovat díky bývalým postgraduálním studentům – profesorům Janu Švejnarovi a Randallu K. Filerovi, kteří jsou dodnes s institutem spojeni." říká profesor Ashenfelter (vpravo)

„S institutem CERGE-EI jsem začal spolupracovat díky bývalým postgraduálním studentům – profesorům Janu Švejnarovi a Randallu K. Filerovi, kteří jsou dodnes s institutem spojeni." říká profesor Ashenfelter (vpravo)

Kromě studií o struktuře mezd a zaměstnanosti, vlivu odborů nebo analýze nabídky na trhu práce je proslulý váš vzorec výpočtu kvality červeného burgundského vína...

Použil jsem tento příklad i při výuce v Čechách, a protože všichni Východoevropané jsou ze zemí, kde se pěstuje víno, věděli hned, o čem je řeč. Na konci hodiny chtěli studenti předpovídat ceny vína v České republice, a tak si přinesli data a vytvořili jsme odhad. Vyšli jsme z regresivní rovnice Burgundska, které je chladnou oblastí a klima má spíše středoevropské, a pak jsme odhadovali. Bylo to velmi zajímavé a nakonec jsme udělali test a jeli na jižní Moravu. A jak jsme zjistili, naše odhady byly hodně blízké a našli jsme dobré vinice. Ale to není složitý problém.

Když jsme u odhadů, uměl byste určit, jak dobří budou čeští studenti?

Mohu mluvit pouze o těch, které znám z CERGE. Ti byli vždy velmi dobří, ale jsou tu dvě strany mince. Lidé, kteří program vedou, jsou ochotni přijímat více lidí, než kolik jich studia dokončí, čímž se snaží udržet standard studentů na vysoké úrovni. To není časté, protože většina studentů žije s představou, že pokud se na studia dostanou, tak se jim podaří dostudovat. To se tu neděje, ale je otázka, zda to bude stačit. Institut měl od počátku výborné metody, jak zjistit, kdo je skvělý student, ale v boji o kvalitní studenty se konkurence s ostatními instituty zostřuje.

Na druhou stranu je pravda, že počet studentů, kteří chtějí získat doktorský titul z ekonomie, roste, a to především v Číně a Indii. Nedílnou otázkou jsou samozřejmě finance, protože program je velmi drahý a je to veřejná služba. Vysoké příjmy mají jen někteří z doktorandů, většina nikoli. Pokud chcete mít vysoce kvalitní program, musíte najít finance. Instituci dělají soutěžeschopnou s těmi evropskými soukromí dárci a americká nadace.

Takže veřejné univerzity bez soukromých investic nepřežijí?

V Americe se vývoj pomalu ubírá tímto směrem, veřejné univerzity se pozvolna privatizují. Kalifornská univerzita v Berkley privatizovala práva a ekonomii. Ve velmi dlouhodobém horizontu bude veřejné financování v USA problematické, privátní finance budou zapotřebí, ale v Evropě není jasné, zda tomu tak bude. V dlouhodobém horizontu bude potřeba více soukromých peněz, ale je s tím spojeno mnoho problémů a vytváří to nerovnosti. Takže role státu nezmizí, ale zůstává otevřená otázka, jaký vliv bude mít stát na pregraduální úrovni, a to nejen v České republice.



Záznam vystoupení profesora Ashenfeltera v pořadu ČT Hyde Park Civilizace








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.