Lucie Kettnerová, Petra Kopplová • foto: Martin Frouz • 14. ledna 2014

Nález hrobky lékaře, který učinili čeští egyptologové, se stal šestým největším objevem loňského roku

Odborný magazín Heritage Daily vyhlásil na začátku ledna deset nejvýznamnější světových archeologických objevů, které byly uskutečněny v loňském roce. Na skvělé šesté pozici se umístil objev více než čtyři tisíce let staré hrobky lékaře Šepseskafancha, který učinili odborníci z Českého egyptologického ústavu FF UK.

Pohled na místo posledního objevu české expedice v Abúsíru

Pohled na místo posledního objevu české expedice v Abúsíru

„Je asi poctivé přiznat, že nás zpráva příjemně překvapila, navíc jsme ji v žádném případě nečekali. Aniž bych chtěl význam takovýchto žebříčků přeceňovat, přece jen je to jakési uznání kvality práce a vysokého pracovního nasazení všech členů Českého egyptologického ústavu,“ hodnotí exkluzivně pro iForum nominaci ředitel Českého egyptologického ústavu FF UK a vedoucí projektu v Abúsíru prof. Miroslav Bárta.

Hrobka patřící knězi a vrchnímu lékaři Horního a Dolního Egypta Šepseskafanchovi byla odhalena v září loňského roku na pyramidovém poli v Abúsíru poblíž Káhiry. Je z kamene, měří 21 × 14 metrů a i dnes, po 4500 letech, které uplynuly od jejího vzniku, její zdivo sahá do výše přes 4 metry. Součástí hrobky je i chodbová kaple, na jejímž konci stojí monumentální kamenná stéla tzv. nepravých dveří se jménem a tituly Šepseskafancha, které dokumentují jeho kariéru kněze slunečního boha Rea ve slunečních chrámech několika panovníků 5. dynastie přes kněze beraního boha Chnuma až po kněze Obou domů života.

„Tento objev je velmi důležitý, protože se jedná o hrobku jednoho z největších lékařů z doby stavitelů pyramid a zároveň jednoho z lékařů úzce navázaného na krále,“ prohlásil egyptský ministr pro archeologické vykopávky  Ibráhim Ali.

První tři pozice v žebříčku největších archeologických objevů loňského roku obsadily nálezy pozůstatků anglického krále Richarda III., římské sochy ve tvaru orla a největšího a nejstaršího palácového vinného sklepa.

Nezávislý portál Heritagedaily.com přináší informace o novinkách, článcích a tiskových zprávách v oboru archeologie a paleontologie. Britský portál, založený na spolupráci s dobrovolníky z řad studentů, akademiků a příznivců archeologie, čte měsíčně téměř 100 000 čtenářů. Velkou předností portálu věnovaného dědictví a historii světa je, že svou koncepcí vytváří jednotný prostor pro všechny novinky z oboru. Stálí přispěvatelé působí v Norsku, Spojených státech amerických, v Egyptě a Austrálii.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.