21. února 2014

Laudatio na profesora Jaroslava Pánka ze dne 20. 2.

Profesor Pánek se v rámci svého bádání zabývá českými a evropskými dějinami raného novověku, přednostně pak výzkumem společnosti, kultury a politických systémů s důrazem na dějiny šlechty, ale i marginálních vrstev, a v neposlední řadě pak dějinami dějepisectví.

Jeho pedagogická a vědecká činnost byla těsně spjata především s Ústavem českých dějin, kde se věnoval výuce v plném rozsahu obvyklých povinností docenta a posléze profesora. Přímého pedagogického působení se nevzdal ani v době, kdy v letech 1997–2000 působil jako prorektor pro zahraniční styky Univerzity Karlovy a v letech 2005–2013 jako místopředseda Akademie věd ČR. V pozici prorektora dobudoval globální síť mezinárodní spolupráce, kterou univerzita využívá dodnes.

Za svou vědeckou a pedagogickou práci byl oceněn nejen medailemi Univerzity Karlovy, ale i několika zahraničních univerzit (Belgie, Francie) a čestným doktorátem historických věd (Polsko).

Na naší fakultě, kterou kdysi sám absolvoval, vedl prof. Jaroslav Pánek řadu kvalifikačních prací mladých historiků, z nichž někteří (např. Petr Maťa nebo Ivo Cerman) jsou dnes mezinárodně etablovanými vědeckými autoritami. Právě pevné a kvalitní základy pro další profesní růst, které poskytl prof. Jaroslav Pánek svým žákům, jsou trvalou hodnotou, z níž bude jak jeho alma mater, tak česká historická věda těžit i v dalších desetiletích.  

Jmenování profesora Pánka emeritním profesorem Univerzity Karlovy je tedy jen logickým vyústěním jeho dlouholeté spolupráce s akademickou obcí, ale ze všeho nejvíce poděkováním za všechno, co pro nás vykonal.

Laudatio na profesora Pánka pronesla děkanka Filozofické fakulty UK doc. Mirjam Friedová, Ph.D.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.