Lucie Kettnerová a FF UK • foto: Martin Frouz (archiv ČEgÚ FF UK) • 24. března 2014

Nový objev českých egyptologů! Neporušená kostra významného člena rodiny královských úředníků

Odborníci z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty UK se v březnu vrátili do lokality pyramidového pole v Abúsíru a už hlásí první objev. V jedné šachtě byla otevřena nedotčená pohřební komora s ostatky vysokého hodnostáře z doby 2. poloviny 5. dynastie. Jeho jméno bude teprve předmětem dalšího bádání.

Pohřební komora a zapečetěný sarkofág byly otevřeny 19. března za přísných bezpečnostních podmínek, na celou akci dohlíželi představitelé egyptského Ministerstva pro památky a jeho pracovníci ze sakkárského inspektorátu. „Pokaždé, když dojde k objevu na lokalitě, je třeba dbát na bezpečnostní opatření. V tomto případě se jednalo o nedotčenou pohřební komoru, takže bylo třeba zajistit, aby nedošlo k narušení statiky podzemní struktury, nebyly porušeny nálezy a byla provedena jejich co nejpřesnější dokumentace. Jednoduché nebyla sama o sobě ani operace odsunování víka,“ vysvětluje důvody těchto opatření exkluzivně pro iForum prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., ředitel Českého egyptologického ústavu FF UK

Redakci iFora také zajímalo, co se člověku odehrává v hlavě, když už stojí před zavřenou místností a čeká, až bude moci vstoupit. „Je to všelicos. Směs profesionální zdrženlivosti, myšlenek směřujících k zabezpečení náležitého průběhu nezbytných prací a úkonů a konečně i očekávání. V archeologii obvykle v takovýchto situacích nevíte, co očekávat. Ale pokaždé nález nedotčeného kontextu archeologa uspokojí,“ svěřuje se profesor Bárta.

A co na badatele po otevření komory čekalo? Na jižním konci pohřební komory stály v dřevěné skříňce celkem čtyři kamenné nádoby (kanopy) na uložení mumifikovaných vnitřních orgánů. Uvnitř sarkofágu ležel v natažené poloze starší muž s četnými ozdobami z fajánse a s holí, odznakem svého postavení. Jeho tělo vykazuje stopy mumifikace a bude v dalších týdnech analyzováno odborníky z Národního muzea v Praze. Neporušený skelet je vítaným příspěvkem ke zkoumání antropologie a životních podmínek obyvatel tehdejšího hlavního města Memfidy ve 3. tis. př. Kr.

Podle egyptologů se nepochybně jednalo o významného člena rodiny královských úředníků, z nichž jeden měl dokonce za manželku královskou dceru  Šeretnebtej (její hrobku nalezl ústav v blízkém sousedství současného objevu již v roce 2012). 

K objevu došlo v komplexu vysoce postaveného hodnostáře Nefera, který žil ve 24. stol. př. Kr. Výzkum této části archeologické koncese na jižním okraji Abúsíru není ještě zcela dokončen, a proto lze i do budoucna očekávat další objevy.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.