Lucie Kettnerová • foto: red., archiv H. Prokšové • 7. dubna 2014

Filozofická fakulta hostí konferenci mladých lingvistů

Studenti studentům. Tak by se dal nazvat princip konference Lingvistika Praha 2014, která začíná už ve čtvrtek 10. dubna. Odborné setkání pořádá šestice mladých lingvistů, kteří jsou svým studiem a prací spojeni s Filozofickou fakultou UK či s Ústavem pro jazyk český AV ČR.

Spoluorganizátorka konference Mgr. Hana Prokšová je doktorandkou v Ústavu českého jazyka a teorie komunikace FF UK

Spoluorganizátorka konference Mgr. Hana Prokšová je doktorandkou v Ústavu českého jazyka a teorie komunikace FF UK
Již druhý ročník lingvistické konference je určen pro postgraduální studenty, pokročilé magisterské studenty i postdoktorandy lingvistických programů v České republice. „Téma jazyka a jeho výzkumu prostupuje mnoha vědními obory, a proto pozvání neplatí pouze kmenovým lingvistům,“ říká Mgr. Hana Prokšová, doktorandka z Ústavu českého jazyka a teorie komunikace FF UK.

Pro plenární přednášky se povedlo organizátorům získat velmi zajímavé hosty. Konferenci ve čtvrtek 10. dubna v 10:45 otevře Tomáš Duběda z Ústavu translatologie FF UK přednáškou Fonologie výpůjček: „Hosté legalizují svůj pobyt“,  ještě téhož dne ve 13:00 vystoupí přední česká syntaktička Jarmila Panevová z Ústavu formální a aplikované lingvistiky MFF UK s tématem Syntax jako lingvistická disciplína. V pátek je prostor vyhrazen pro Pavla Machače, ředitele Ústavu obecné lingvistiky FF UK, a jeho přednáškou Zvuk řeči jako realita a fikce.

„Hlavním specifikem celého setkání je pět tematických workshopů, vedených předními odborníky na dané oblasti jazykového výzkumu. Letos připravujeme workshopy: Statistika v lingvistickém výzkumu, Přístupy v sociolingvistice, Specifika vytváření a vytěžování českých a anglických diachronních korpusů, Emoce v jazyce a Osvojování mateřského jazyka,“ vyjmenovává Hana Prokšová.

Konference je otevřená všem zájemcům nejenom z Univerzity Karlovy, ale i z jiných škol. Přednášky jsou volně přístupné, do jednotlivých workshopů je však nutné se z kapacitních důvodů předem registrovat, a to na webových stránkách konference. „Od pasivních účastníků workshopů, kteří nepocházejí z Univerzity Karlovy, vybíráme symbolický poplatek 200 Kč, „domácí“ mají celý program zdarma,“ upozorňuje magistra Prokšová.

Kompletní program konference.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.