Lucie Kettnerová • foto: archiv organizátorů • 23. dubna 2014

Konference představí literární a uměleckou tvorbu jako prostor střetů mezi křesťanstvím a islámem

Filozofická fakulta UK připravila ve spolupráci s Archivem hlavního města Prahy odbornou konferenci Kříž versus půlměsíc, jejímž cílem je analyzovat nejrůznější formy interakce mezi křesťanstvím a islámem, které nalezly odraz v literární a umělecké tvorbě, geograficky vázané na evropský kontinent. Konference se koná 24. a 25. dubna v Clam-Gallasově paláci.

Konference s mezinárodní účastí je připravována u příležitosti 400. výročí vydání Antialkoránu Václava Budovce z Budova a zaměřuje se na období pozdního středověku a raného novověku s dílčími přesahy oběma směry.

„Od ostatních konferencí se naše loňská konference, věnovaná výročí druhého vydání jednodílné Bible kralické, i ta letošní liší svou mezioborovostí – snažili jsme se, aby byli zastoupeni historici, religionisti, kunsthistorici, lingvisti i literární vědci. Cílem konference je mimo jiné i poskytnout prostor pro setkání odborníků z různých oborů a umožnit interdisciplinární diskusi,“ říká spoluorganizátorka konference Mgr. Alena Andrlová Fidlerová, Ph.D., z Ústavu českého jazyka a teorie komunikace FF UK.

Doktorka Andrlová Fidlerová věří, že letošní téma by mohlo zaujmout především zájemce o raný novověk a mezináboženské vztahy v nejrůznějším uměleckém ztvárnění, např. v hudbě. „Zařazeny jsou i příspěvky zaměřené na to, jak téma rezonuje v současnosti.“

Pozvání na konferenci přijalo šestadvacet přednášejících z Čech, Slovenska a Maďarska, Univerzitu Karlovu reprezentují kromě badatelů z pořádající Filozofické fakulty také odborníci z Fakulty humanitních studií, Katolické teologické fakulty a Husitské teologické fakulty.

Program konference

Odborné setkání se uskuteční v rámci projektu Historie v interdisciplinární perspektivě, podprogram Společnost, kultura a komunikace v českých dějinách.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.