Lucie Kettnerová • foto: © Martina Frouz V. a Martin Frouz • 14. května 2014

Kalendář egyptologů získal hned dvě ocenění – za fotografii a podporu cestovního ruchu

Nestává se často, aby některá katedra či ústav vydávaly vlastní kalendář. Když navíc tento kalendář zaboduje v odborné soutěži mezi desítkami dalších děl, lze to považovat za velký úspěch. Čeští egyptologové si včera za svůj kalendář na rok 2014 odnesli hned dvě ocenění – 1. místo za podporu cestovního ruchu a 2. místo v kategorii fotografie. Při této příležitosti jsme vyzpovídali ředitele Českého egyptologického ústavu FF UK prof. Mgr. Miroslava Bártu, Dr., který je spolutvůrcem kalendáře.

Jak dlouho už kalendář vydáváte?

Tato forma kalendáře vychází pravidelně již několik let, myslím, že od roku 2009. Od té doby jsme nezměnili ani její velikost, ani formát grafiky. Na každý rok je vybrán soubor fotografií, které nějakým zásadním způsobem dokumentují naší činnost.

Jak konkrétně konvolut snímků vybíráte?

Základní pravidlo je, že každý kalendář musí mít svůj motiv a jakýsi příběh (nejvýznamnější objevy, první česká vědecká expedice do Gilf Kebíru, Abúsír apod.). Přirozeně že kalendář stojí a padá zejména s kvalitními záběry. Každý měsíc je rovněž doplněn textem vztahujícím se k hlavní fotografii.

Svým způsobem se jedná o unikátní dokumentaci základního vědeckého výzkumu největší české vědecké expedice pracující v zahraničí. Kalendář je neprodejný a financovaný výhradně ze sponzorských peněz podílejících se firem.

Co vás vedlo k tomu, že jste začali vydávat svůj „ústavní“ kalendář?

Nás ústav dlouhodobě usiluje o spolupráci s úspěšnými českými firmami, které se podílejí na budování svého okolí a netváří se, že jim je stav společnosti lhostejný. To se nám daří, měli jsme i štěstí, že jejich majitelé jsou lidé s rozhledem a se zájmem o naši práci, tedy o egyptologii a zkoumání vývoje civilizací.

V poslední době je tato „PR“ činnost o to významnější, že jako ústav se již dva roky potýkáme s drastickým propadem financí a přes veškeré deklamace nám nikdo není ochoten pomoci. Všichni akorát poklepou uznale na rameno a prohlásí, jak je to úžasné, ty naše úspěchy. V soukromém sektoru nacházíme vstřícnosti mnohem více, i když tato podpora nemůže dlouhodobě nahradit systémové řešení.

Jak vás potěšilo, že kalendář získal v tak velké konkurenci hned dvě ocenění?

Druhé a první místo ve dvou kategoriích je pro nás dokladem toho, že děláme svou práci dobře i navenek, nejen z vnitřního přesvědčení. Kdybychom ceny nezískali, myslím, že bychom pokračovali stejně i dál, protože daná forma kalendáře se rodila dlouho a poctivě a cesta k ní nebyla vůbec jednoduchá. O to větší radost mám i proto, že jde o ceny udělované odborníky. Konečně mám radost i za firmy, které kalendář a naši činnost podporují. Málokdy se dočkají za svou podporu nějakého ocenění a tohle je věc, která jim udělala velkou radost.

Autorem snímků je MgA. Ing. Martin Frouz, Ph.D., dlouholetý dokumentarista Českého egyptologického ústavu FF UK, s jehož dílem se akademická obec může pravidelně setkávat na výstavách připravovaných zejména domovskou Filozofickou fakultou UK.

Cílem soutěže Kalendář roku je podpořit kreativitu, tiskovou a grafickou úroveň kalendářů a upozornit na novátorské počiny v této oblasti. Vyhlašovateli soutěže jsou časopis Typografia a M.I.P. Group, porotu tvoří odborníci z oblasti polygrafie, fotografie, grafického designu, typografie a marketingu.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.