Lucie Kettnerová • foto: FF UK • 28. května 2014

Nemáte ještě program na léto? Tak vyrazte zjistit, jak to chodí na FF UK

Filozofická fakulta UK pořádá už třetí ročník vzdělávacího kurzu pro středoškoláky, letošními tématy jsou jazyk a literatura, společnost a politika a mýty a rituály. Prožijte tři srpnové dny nabité přednáškami a workshopy vedenými odborníky z FF UK a okoukněte, jak to na fakultě chodí. Přihlášku lze podat až do 7. července.

Letní škola je určena všem studentům středních škol, kteří mají hlubší zájem o humanitní vědy a rádi by své schopnosti v této oblasti i dále rozvíjeli. Série přednášek a workshopů studentovi nabídne především možnost utvořit si bližší představu o tom, jakými tématy je možné se v rámci humanitních věd zabývat, a být účasten aktivit, které nejsou předmětem standardní středoškolské výuky. Zároveň účastníci dostávají jedinečnou příležitost vytvořit si osobní kontakty s odborníky pracujících v oblastech, které studenta zaujaly.

Hned první den setkání bude zasvěcen literatuře, lidské řeči a překladu. „Prozkoumejte s námi různé podoby překladu. Znalosti cizích jazyků k tomu nepotřebujete – všichni totiž dennodenně překládáme: z vlastní, soukromé češtiny do češtiny svých partnerů či přátel; z dopravních značek do pokynů. Dozvíte se také, proč je třeba číst staré knihy a jak se výzkum lidské řeči uplatňuje v identifikaci jedince při policejním vyšetřování,“ popisuje organizátorka letní školy Mgr. Lenka Horáčková.

Čtvrtek se ponese na vlně tématu společnost a politika. Zjistíte, jak se dělá výzkum veřejného mínění a jak výsledky těchto výzkumů správně „číst“ nebo jak jsme na tom se stavem politické kultury v České republice.

V pátek se vydáte po stopách rituálů a mýtů. „Představíme vám podobu iniciačního (zasvěcovacího) rituálu a ukážeme, jakými proměnami prochází. Budete si moci najít nebo vytvořit vlastní iniciační rituál a ve výtvarné části workshopu si vytvoříte strukturovanou kosmologickou mapu,“ vyjmenovává Lenka Horáčková. Nakonec dojde na metafory – dozvíte se, co to vlastně metafora je, nakolik metaforami myslíme a žijeme a jak souvisí s magií, iluzí, ale i naším poznáváním.

Podrobný harmonogram a anotace příspěvků naleznete v programu Léta s FF UK.

Léto s FF UK 2014 aneb kam zmizely mýty proběhne od 27. do 29. srpna. Podmínkou účasti je status studenta střední školy ve školním roce 2014/2015 a věk 15 či více let. Přihlášky přijímá Filozofická fakulta do 7. července do 23:59 nebo do naplnění kapacity kurzu. Účast na kurzu je zpoplatněna částkou 700 Kč. Podrobnější informace o Létu s FF UK najdete zde.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.