FSV UK • foto: FSV UK • 3. října 2014

Print je pro nás pořád vzácný, vzkazují studenti žurnalistiky

Studenti mediálních oborů na Fakultě sociálních věd UK připravili publikaci, na níž se podíleli jak oni, tak vyučující. „Nechtěli jsme udělat další z řady školních časopisů, šlo nám o to, vydat u příležitosti otevření nového studentského prostoru spíše něco jako tištěný suvenýr, který částečně reflektuje naše úsilí o změnu,“ říká jeden z editorů publikace, která byla pokřtěna 1. října.

Tři různé obálky vytvořili proděkan FSV UK Filip Láb, novinář Pavel Turek a editor Michal Nanoru

Tři různé obálky vytvořili proděkan FSV UK Filip Láb, novinář Pavel Turek a editor Michal Nanoru

K textům studenti přizvali vyučující, spolužáky nebo absolventy z katedry žurnalistiky a mediálních studií FSV. „Jedním z našich vzácných úlovků je rozhovor s přední americkou akademičkou Doris Rusch, jehož autorem je náš pedagog a odborník na nová média Jaroslav Švelch,“ přibližují studenti.

Na 82 stranách čeká na čtenáře i rozhovor s Reyem Korantengem, sémiotická analýza obalu desky Supercroo nebo tajemná zpověď dělníka informací z nejmenovaného českého zpravodajského serveru. Tři různé obálky vytvořili proděkan FSV UK Filip Láb, novinář Pavel Turek a editor Michal Nanoru.

Spojující linkou všech příspěvků je téma Změny, které studenti považují za velmi aktuální. „Nepředstíráme, že to téma není klišé. Ale v tuhle chvíli má svůj význam a stojíme si za tím, že změna na Hollar přichází. Publikace toho bude připomínkou,“ říkají a dodávají: „Možná se pohybujeme pořád na síti, ale neuniká nám, že print musí i nadále pěstovat svou vzácnost.“

Změnou mají studenti na mysli otevření nového studentského prostoru Na Hollaru v budově Fakulty sociálních věd na Smetanově nábřeží. Je to vyvrcholení dvouleté iniciativy skupiny Oživme Hollar, která docílila přestavby nepoužívaných garáží na nový studentský prostor s kavárnou. K slavnostnímu otevření i křtu publikace došlo 1. října právě v těchto prostorech.

Publikace vyšla v omezeném nákladu 300 kusů ve třech různých obálkových provedeních. Cena za kus je 100 Kč.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.