20. října 2014

Laudatio pronesené děkanem 1. lékařské fakulty UK prof. Aleksi Šedem u příležitosti udělení čestné vědecké hodnosti doctor honoris causa prof. Yosefu Gruenbaumovi

Profesor Yosef Gruenbaum, Ph.D., se narodil 22. září 1949 v Jeruzalémě židovským rodičům, kteří uprchli před nacistickým režimem z Německa. Yosef Gruenbaum vystudoval chemii, fyziku a materiální vědy na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, kde poté pokračoval doktorským studiem v oboru molekulární biologie, přičemž jeho publikace o metylaci DNA měly zásadní význam pro oblast regulace genové exprese. Po ukončení studia nastoupil na postdoktorskou stáž u profesora Johna Sedata na Kalifornské univerzitě v San Francisku, kde se zabýval výzkumem 3D struktury a organizace chromozomů slinných žláz octomilky (Drosophila). Díky vynikající práci během stáže byl Yosef Gruenbaum vyzván, aby nastoupil do Ústavu o živé přírodě (The Life Sciences Institute) na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Zde prošel kariérním postupem od lektora po profesora a stal se vedoucím oddělení genetiky. Profesor Gruenbaum se rovněž stal hostujícím profesorem na Northwestern University Feinberg School of Medicine v Chicagu.

Dlouhodobý odborný zájem profesora Gruenbauma se soustřeďuje na studium strukturní organizace buněčného jádra a jaderného obalu, a to v normě i patologii. Ve svých raných studiích o octomilce izoloval a popsal gen pro B-typ laminů a podrobně analyzoval jeho speciální chování v průběhu buněčného cyklu. Také izoloval a popsal gen pro otefin, protein interagující s laminem a obsahující LEM-doménu. Zmapoval interakce otefinu s laminy a popsal jeho roli při vytváření jádra po mitóze. Rovněž standardizoval in vitro systém vytvoření jader v extraktech embryí octomilky. Poté se jeho vědecký zájem soustředil na studium jaderné laminy a laminů v modelovém organismu háďátka (Caenorhabditis elegans), kde jako první charakterizoval úlohu laminů v uchování tvaru jader, rozmístění jaderných pórů a segregaci mitotických chromozomů. Profesor Gruenbaum rovněž jako první navrhl model genové exprese pro vysvětlení nemocí nazývaných laminopatie. Také navrhl model, v němž laminy, proteiny s LEM-doménou a protein BAF jsou všechny společně potřebné k dokončení mitózy. Zabýval se i studiem úlohy jaderné laminy v programované buněčné smrti u háďátka a objevil receptor pro buněčnou smrt, protein CED-4 (v lidském organismu protein APAF-1). Charakterizoval také geny unc-84 a mtf-1/sun-1 se SUN-doménou a byl první, kdo navrhl způsob, kterým jádro prostřednictvím proteinů se SUN-doménou a KASH doménou (LINC komplex) interaguje s cytoplazmatickými strukturami. Správnost modelu je dnes všeobecně potvrzena a uznávána. Rovněž prokázal úlohu mtf-1/sun-1 genu v časné embryogenezi a v průběhu meiózy, kde Matefin/SUN-1 reguluje rozpoznání homologních chromozomů. Nedávno spolu s dr. Ohadem Medaliou popsal profesor Gruenbaum způsob, jak dochází k polymerizaci laminů a vytváření laminových vláken in vitro a in situ, a to jak u normálních (nezmutovaných) laminů, tak u jejich mutantních forem. Jsou to právě mutantní laminy, které vedou v živém organismu k projevu laminopatií. Souběžně se profesoru Gruenbaumovi podařilo prokázat, že háďátko je vhodným živočišným modelem pro studium laminopatií a testování potenciálních terapeutických látek. Popsané průkopnické objevy profesora Gruenbauma představují jednoznačně významné příspěvky pro biologii a medicínu.

Profesor Gruenbaum je dnes přednostou Ústavu o živé přírodě na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Byl členem edičních rad několika vědeckých časopisů a je autorem či spoluautorem více než 150 původních vědeckých a přehledových článků, přičemž řada z nich byla publikována v prestižních časopisech, jako jsou Cell, Science, Nature, Journal of Cell Biology, Current Biology, Nature Reviews Molecular Cell Biology, jakož i knižních kapitol a dalších publikací. O významu jeho publikací svědčí citační ohlas profesora Gruenbauma, který je 7 580 a H-index 45.

Profesor Gruenbaum organizoval či spoluorganizoval řadu domácích a mezinárodních setkání, workshopů a kurzů. Je členem několika národních a mezinárodních vědeckých společností. Obdržel řadu ocenění, medailí a cen.

Profesor Yosef Gruenbaum má vřelý vztah k České republice a pomáhá české vědě a českým vědcům. Organizoval EMBO workshop v Praze a hodnotil četné grantové žádosti českých vědců, které zve na pracovní setkání a kongresy, jež sám organizuje. Udržuje kontakt s vědci v České republice a pravidelně se účastní sympozií a workshopů organizovaných v České republice.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.