Helena Zdráhalová • foto: red. • 24. října 2014

Bojovat o nejlepší fotografii soutěže Věda je krásná mohou letos všichni

Výsledky vědeckého výzkumu mohou být prospěšné společnosti nejenom svým faktickým dopadem, ale také estetičností. O tom se snaží už šestým rokem veřejnost přesvědčit soutěž Věda je krásná, kterou organizuje Přírodovědecká fakulta UK. Letos poprvé může usilovat o vítězství úplně každý prostřednictvím soutěžní kategorie Instagram.

Soutěž Věda je krásná se koná již pošesté

Soutěž Věda je krásná se koná již pošesté

Volně dostupná aplikace Instagram umožňuje každému, kdo má chytrý telefon, pořizovat fotografie a snadno je sdílet na sociálních sítích. Pokud navíc půjde o umělecky kvalitní snímek s vědecko-výzkumným nebo přírodním zaměřením, tak je možné přihlásit jej právě i do soutěže Věda je krásná. Zatímco dřívějších ročníků se mohli zúčastnit pouze zaměstnanci a studenti Univerzity Karlovy a registrovaní členové projektu Přírodovědci.cz, letos se do nové soutěžní kategorie Instagram může se svými fotografiemi přihlásit kdokoliv. Čas na to je až do 2. listopadu.

„Instagram je soutěžní kategorie pro každého, kdo rád fotí přírodu na mobil, což děláme asi všichni. Stačí vyfotit a poslat. Tak i lidé, kteří nejsou vědci a nezabývají se dennodenně nějakým výzkumem, mají příležitost se do soutěže zapojit,“ podotkla Alena Ječmínková z Oddělení vnějších vztahů Přírodovědecké fakulty UK.

Dalšími kategoriemi, ve kterých mohou o vítězství bojovat už jen zaměstnanci a studenti UK, jsou Vědecká mikrofotografie, Vědecká fotografie, Vědecká ilustrace, Virtuální příroda, Video-animace-časosběr. Příznivci vědy a přírody zaregistrovaní v projektu Přírodovědci.cz mohou usilovat o uznání veřejnosti a věcné ceny prostřednictvím kategorie Objevitelská, do které mohou přihlašovat své práce vytvořené ať už fotoaparátem, videokamerou či štětcem.

Nejlepší přihlášená díla vybere odborná porota. Široká veřejnost může navíc podpořit svého favorita v rámci diváckého hlasování na internetu. Slavnostní vyhlášení vítězů umělecko-vědecké soutěže se uskuteční 15. prosince v Karolinu v rámci vánočního koncertu Přírodovědecké fakulty UK, kde budou také vystaveny ty nejlepší práce.

Podrobná pravidla a podmínky soutěže Věda je krásná naleznete na internetových stránkách projektu.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.