Helena Zdráhalová • foto: red. • 12. prosince 2014

Zapomeňte na vánoční úklid a chaos v obchodech. Užijte si adventní pohodu na voňavé výstavě

Kvůli všem povinnostem, které se na vás řítí, stále nemůžete nasát tu správnou vánoční atmosféru? Potom se na chvilku zastavte a s celou rodinou vyrazte na výstavu Připravujeme Vánoce, jež se až do 2. ledna koná ve skleníku Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK. Možná tam objevíte i to skvělé cukroví vaší prababičky, na jehož recept si nemůžete vzpomenout.

Podtitul výstavy Vánoce v kuchyni našich babiček vysvětluje, proč celá expozice voní skořicí, vanilkou a hřebíčkem. „Výstava je zaměřena na tradiční slavení Vánoc, na tradiční pečivo a ozdoby. Je na ní k vidění spousta kuchyňského vybavení, které se dříve používalo – a někde ještě i dnes používá –k výrobě cukroví. Celé to ve mně vyvolává vzpomínky na moje prarodiče a praprarodiče, kteří některé z těchto věcí skutečně měli, třeba kamna nebo hmoždíře, jež jsou na výstavě k vidění,“ usmíval se Ing. Ladislav Pavlata, ředitel botanické zahrady.

Vedle už hotových všemožných druhů cukroví mohou návštěvníci prostudovat i recepty k nim. Dnešní hospodyňky se mohou inspirovat rozličnými tradičními způsoby zdobení vánočních perníčků, dětem se budou líbit figurky Mikuláše, anděla a čerta z jablek nebo miniaturní betlémy vyrobené z různých materiálů – papíru, slámy, šustí, lnu nebo příze. Pozoruhodné jsou také figurky a preclíky pečené z kynutého těsta, které dříve sloužily jako pohanské dary zlým bohům. Atmosféru staročeské kuchyně dokreslují vystavené starodávné hmoždíře, formičky na pečení, mlýnky na kávu nebo váhy.

A co by to bylo za botanickou zahradu, kdyby ve skleníku chyběly rostliny. Smrčky v květináčích zdobí šiškové ozdobičky a starodávné skleněné kouličky či bílé pergamenové hvězdy, které vypadají, jako by je vyšily ty nejšikovnější krajkářky. Celé výstavě však dominuje především téměř dvoumetrový keř vánoční hvězdy. A není to jen tak ledajaká rostlina, patřila totiž Olze Havlové, která ji dostala v roce 1993, když byl její manžel Václav zvolen prvním prezidentem České republiky. Od té doby se o hvězdu stará někdejší prezidentský zahradník Václav Kefurt a podle jejího vzrůstu se zdá, že jeho péče rostlině skutečně svědčí.

Výstava je otevřena denně od 10 do 17 hodin až do 2. ledna, a to včetně vánočních svátků a Nového roku. Právě třeba pergamenové hvězdy a další ozdobičky na stromeček, svíčky nebo ručně vyráběná vánoční přání lze na výstavě i koupit a přinést si trochu vánoční atmosféry domů.

A kdo by se chtěl zapojit do příprav už příštího ročníku a přispět nějakým exponátem na výstavu, může se během svátků podívat na půdy domů babiček a prababiček a zapátrat, jestli tam neobjeví nějaké starodávné hračky nebo třeba pohádkové knížky. Zastřešujícím titulem příštího ročníku totiž bude Vánoční vzpomínání.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.