Helena Zdráhalová • foto: isifa.com • 12. ledna 2015

Doktorand studuje pohybový vývoj dětí z pražských dětských domovů

Ústavní péče v České republice je téma, o kterém se často mluví. Právě to inspirovalo doktoranda Mgr. Jakuba Holického k výzkumu, který vede na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK. Ve své dvouleté studii porovnává úroveň neuromotorického vývoje dětí v pražských dětských domovech s jejich vrstevníky z většinové společnosti.

Jak jsou na tom děti z dětských domovů?

Jak jsou na tom děti z dětských domovů?

„Nápad věnovat se tomuto projektu vznikl vlastně náhodou. Právě když jsem hledal téma pro svůj výzkum, který by souvisel s pohybem dětí, na nějž jsem se chtěl zaměřit, se v médiích hodně diskutovala problematika dětských domovů, což mě inspirovalo. Ukázalo se, že to je neprobádané a nosné téma,“ vzpomínal Jakub Holický na své badatelské začátky.

Jeho projekt podpořila nejen Grantová agentura Univerzity Karlovy, pozitivně se k ní stavějí i ředitelé tří pražských dětských domovů a mladému vědci vyšli maximálně vstříc. V domovech tak mohl strávit tolik času, kolik potřeboval, aby nasbíral všechna potřebná data.

„Využívali jsme diagnostický nástroj BOT-2, který byl vyvinut ve Spojených státech amerických a využívá se k diagnostice jemné a hrubé motoriky, bilaterální koordinace nebo síly. Tento nástroj má tu výhodu, že jeho prostřednictvím výzkumník dostane velmi přesné a detailní informace o každém dítěti, a navíc s ním může měřit jedince ve věku od čtyř do jedenadvaceti let, což je v tomto typu výzkumu obrovská výhoda,“ podotkl Jakub Holický a doplnil, že každé dítě tímto způsobem měřil přibližně hodinu. V současné době je zhruba v polovině výzkumu, přitom už testoval dvě stovky dětí z dětských domovů, mateřských a základních škol. Nyní ho čeká dokončit práci u zbývající poloviny dětí.

Výsledky studie nechce předjímat, dokud nebude mít pohromadě všechna data. „Pohled na ústavní péči v České republice je značně negativní. Samozřejmě ale do výzkumu vstupuji nezaujatě s tím, že i pro mě bude překvapením, co zjistím,“ podotkl doktorand.

Závěry své studie Jakub Holický předá i ředitelům mateřských a základních škol i dětských domovů, aby věděli, v čem není žádný problém a na čem je třeba zapracovat. „Kromě toho, že vedení institucí budu prezentovat výsledky svého výzkumu, ukážu jim, bude-li třeba, i to, co by se v rámci pohybového režimu dětí dalo zlepšit. Žádný takový výzkum by neměl význam, kdyby nedošlo ke zpětné vazbě,“ podotkl doktorand Jakub Holický. Výsledky však budou k dispozici nejdříve na konci letošního roku.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.