Lucie Kettnerová • foto: isifa.com • 9. ledna 2015

Na internetu surfují už čtyři pětiny Čechů

Průměrný uživatel internetu je on-line 20 hodin týdně, mladí lidé ve věku od 15 do 29 let tráví na síti ještě o polovinu času déle. Celá polovina uživatelů se alespoň jednou denně odreaguje „brouzdáním po internetu“ a na sociální sítě se alespoň jednou denně přihlásí dva z pěti uživatelů. Vyplývá to z mezinárodního výzkumu o užívání internetu World Internet Project, do něhož byla zapojena i katedra sociologie FF UK.

Poslech a stahování hudby či videa je aktivitou, které se alespoň jednou týdně věnují dvě pětiny uživatelů (ilustrační foto)

Poslech a stahování hudby či videa je aktivitou, které se alespoň jednou týdně věnují dvě pětiny uživatelů (ilustrační foto)

Asi není žádný překvapením, že počet uživatelů internetu roste. Zatímco v roce 2005 (první šetření Světového projektu o internetu v ČR) užíval internet každý druhý občan ČR starší patnácti let, v roce 2014 to byly již čtyři pětiny populace. Jedinou věkovou skupinou, která nezaznamenala nárůst, jsou lidé starší 75 let.

Množství uživatelů internetu rostlo podobnou rychlostí u všech vzdělanostních skupin, nejvyšší tempo růstu je patrné u částí populace s nižším vzděláním. U části populace se základním vzděláním byl tak růst od roku 2005 více než trojnásobný, množství uživatelů internetu mezi lidmi s výučním listem se za tuto dobu více než zdvojnásobilo.

Rozdíl mezi množstvím uživatelů v populacích mužů a žen zůstává na úrovni dvou procent, tedy pod hranicí statistické chyby. Z hlediska sociálního statusu byly nejrychleji rostoucími skupinami nezaměstnaní, důchodci (včetně invalidních) a zaměstnanci.

Sociologové se ve svém průzkumu zaměřili také na neuživatele internetu. Z výsledků šetření vyplývá, že přes dvě třetiny neuživatelů tvoří lidé starší 65 let, desetina neuživatelů však je mladší 35 let, což je podle odborníků z Filozofické fakulty fakt, který často bývá ve stereotypních obrazech neuživatelů opomíjen. Očekávatelné je podle nich zjištění, že přes dvě třetiny neuživatelů nedosahují středoškolského vzdělání s maturitou, celou pětinu neuživatelů však tvoří lidé s ukončeným středoškolským a vysokoškolským vzděláním. Nejčastěji zmiňovaným důvodem neužívání internetu se stala nízká digitální gramotnost, tedy neznalost toho, jak internet používat.

Kolik času strávíme

Průměrně tráví uživatelé internetu on-line přes 20 hodin týdně. Z toho nejvíce jsou připojeni z domova, průměrně 13 hodin týdně. Nejvíce času na internetu tráví mladší uživatelé (15–29 let), kteří jsou on-line v průměru téměř 30 hodin týdně. Oproti tomu nejstarší uživatelé (60 let a více) na internetu týdně stráví méně než polovinu času.

Nadprůměrně jsou on-line také vysokoškolsky vzdělaní uživatelé (více než 22 hodin týdně), výrazně pod průměrem se potom pohybují uživatelé se základním vzděláním a výučním listem. Muži a ženy tráví týdně na internetu různé množství času; muži v průměru přes 22 hodin týdně, ženy o téměř 5 hodin týdně méně.

Jak se připojujeme

Naprostá většina uživatelů (98 %) se k internetu připojuje prostřednictvím počítače. Penetrace ostatních zařízení mezi uživateli je již výrazně nižší. Mobilní telefon používají k připojení dva z pěti uživatelů internetu, tablet nebo čtečku potom pouze necelá pětina respondentů používajících internet.

Zdroj: Světový projekt o internetu

Zdroj: Světový projekt o internetu

Jak se bavíme

Celá polovina uživatelů se alespoň jednou denně odreaguje „brouzdáním po internetu“. Na sociální sítě se alespoň jednou denně přihlásí dva z pěti uživatelů, jedna třetina Čechů používajících internet naopak uvádí, že sociální sítě nenavštěvuje nikdy. Poslech a stahování hudby či videa je aktivitou, které se alespoň jednou týdně věnují dvě pětiny uživatelů. Poslech on-line rádia nepatří v Česku mezi nejoblíbenější aktivity – alespoň jednou denně si přes internet rádio poslechne pouze desetina uživatelů.

Podrobnosti k průběhu výzkumu a jeho hlavní zjištění najdete podrobně v oficiální zprávě.

Výzkum World Internet Project proběhl v České republice na jaře 2014 (květen–červen) za finanční podpory Grantové agentury ČR (projekt Světový projekt o Internetu – Česká republika II: Analýza sociálních a politických aspektů nerovného užívání Internetu (GA13-21024S). Vzorek tvořil reprezentativní část české populace.

Projekt je koordinovaný Centrem pro digitální budoucnost při USC Annenberg School for Communication and Journalism v USA. První šetření proběhlo roku 1999 v Singapuru, USA a Itálii, v současnosti je do projektu zapojeno přes třicet zemí ze šesti kontinentů.









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.