Lucie Kettnerová • foto: red. • 20. března 2015

Pedagogická fakulta UK má po téměř 70 letech své vlastní logo

Téměř sedm desítek let se Pedagogická fakulta UK bez vlastního znaku obešla, v poslední době však stále častěji zaznívaly názory, že fakulta by své logo mít měla. Jeho podobu odhalila děkanka Radka Wildová v prostorách hlavní budovy fakulty ve čtvrtek 19. března.

„Důvodem vzniku nového loga nebyla ani tak ozdoba hlavičkových papírů nebo webových stránek, ale především vlastní tvář a symbolické vyjádření svébytné identity fakulty při zachování úzkého sepětí s univerzitou,“ vysvětlila děkanka Pedagogické fakulty UK. Jeho výsledná podoba se rodila dlouhé měsíce.

Jedinou podmínkou, kterou dostal tvůrce loga Ondřej Líbal, mimochodem student výtvarné výchovy na PedF UK, byl kulatý tvar, který bude korespondovat se  znakem Univerzity Karlovy. Námět sovy jako tradičního, přesto neotřelého symbolu moudrosti, pak vzešel z ankety. Celkem si připomínkovými koly prošlo kolem pětadvaceti verzí nákresů.

Výsledná podoba nakonec symbolicky propojuje fakultní žezlo, jemuž dominuje sova sedící na knize, a známý znak Univerzity Karlovy. „Zatímco sova na fakultním žezle sedí na zavřené knize, sova na našem znaku spočívá na knize otevřené. Jsme otevřená moderní fakulta, která se však hrdě hlásí ke své tradici stejně jako k nejlepším tradicím národní vzdělanosti,“ doplnila Radka Wildová.

Znak má dvě verze – slavnostní v červené barvě a užitnou, graficky jednodušší, která bude v červeném provedení vyhrazena fakultě a v provedení modrém bude k dispozici studentům, studentským spolkům a spolupracujícím institucím.

Slavnostní verze

Slavnostní verze

Užitná verze

Užitná verze

Užitná verze

Užitná verze








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.