27. března 2015

Životopis profesora Pavla Kalvacha

V roce 1967 vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze, první a druhou atestaci z neurologie splnil v letech 1972 a 1975. V prvních 15 letech své lékařské dráhy pracoval krátce ve Fyziologickém ústavu ČSAV, v okresní nemocnici v Šumperku, hlavně však na Neurologické klinice FVLKU. Zde zažil uprostřed silně inspirativního kolektivu startovní rozmach neuroradiologie a věnoval se v klinickém kontextu počítačové tomografii. V roce 1984 obhájil svou kandidátskou práci založenou na tomto tématu. Získal cenné zkušenosti ze spolupráce s Evropskou neuroradiologickou společností. Průnik CT do pochopení cévních příhod mozkových zachytil v prvním vydání monografie Mozkové ischemie a hemoragie. Kniha byla vyznamenána cenou Purkyňovy lékařské společnosti a cenou Českého literárního fondu. Svého druhého, rozšířeného vydání se dočkala v roce 1997 a třetího v roce 2010.

Po jmenování docentem neurologie roku 1988 přešel Pavel Kalvach na Neurologickou kliniku IPVZ, která zodpovídala za postgraduální vzdělávání v oboru a za examinace prvních i druhých atestací. Tuto kliniku vedl čtyři roky a byl v té době také zvolen předsedou Československé, později České neurologické společnosti. V letech 1991–1994 absolvoval čtyři tříměsíční pobyty na Yaleově univerzitě v Connecticutu se zaměřením na výzkum cerebrovaskulární patologie. V letech 1995–1996 se opakovaně věnoval stipendijnímu výzkumu v rámci švýcarsko-českého grantu ke studiu mozkových úrazů pozitronovou emisní tomografií. Mezi lety 1996 a 2006 byl přednostou neurologické kliniky 3. lékařské fakulty UK, kde návazně učí dosud v magisterském i bakalářském kurikulu.

Osobní nadšení pro vzdělávací aktivity přivedlo Pavla Kalvacha ke spolupráci s Evropskou federací neurologických společností (EFNS). Přes funkci národního delegáta se stal později jejím generálním sekretářem a v letech 2003–2007 viceprezidentem. Ve výborech této společnosti patřil k průkopníkům mezinárodního vzdělávání zejména na novém přemostění vztahů mezi Západem a Východem. Výsledkem je do dnešního dne již 16 ročníků „EFNS Spring School for Young neurologists“ s účastí kolem 125 kolegů ze 30 států v každoročním pětidenním kurzu ve Starých Splavech. Jinou významnou aktivitou EFNS byly regionální kurzy ve východní Evropě, kterých organizoval s místními kolegy kolem desítky – ve městech jako Petrozavodsk, Jerevan, Tbilisi, Novosibirsk, Kišiněv, Jekatěrinburg, Vitebsk a dalších. Za tyto a podobné aktivity byl v roce 2003 oceněn evropskou cenou LINF za přínos pro vzdělanost v oborech neurologie a psychiatrie. Podpoře zakládání pacientských organizací pro osoby po cévní příhodě mozkové se věnoval činností ve výboru Stroke Alliance for Europe (SAFE) v letech 2006–2013. Byl a je členem redakčních rad časopisů Česká a Slovenská neurologie a neurochirurgie, Journal of the Neurological Sciences, Žurnal nevrologii i psihiatrii imeni Korsakova. V roce 2014 byl vyznamenán čestným členstvím v České neurologické společnosti. Velmi si váží též své příslušnosti ke správní radě Hlávkovy nadace a předsednictvu Rady seniorů ČR.

Jeho manželka je též lékařka, mají dvě dcery a tři vnoučata.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.