Petra Köpplová • foto: Nadační fond Neuron na podporu vědy • 7. května 2015

UK získala tři z pěti Cen pro mladé vědce

Nadační fond Neuron ocenil trojici mladých vědců do 40 let z Univerzity Karlovy. Matematik Stanislav Hencl, mikrobiolog Jaroslav Hrabák a historik Petr Koura převzali ceny v podvečer 6. května v Divadle Archa. Za vynikající výsledky získali vědci šek na 250 tisíc korun.

doc. Ing. Jaroslav Hrabák, Ph.D.

doc. Ing. Jaroslav Hrabák, Ph.D.
Manažer Biomedicínského centra v Plzni mikrobiolog doc. Ing. Jaroslav Hrabák, Ph.D., se svým týmem patentoval metodu na porovnávání bakterií, která při epidemii v nemocničním zařízení umožní určit, zda je původcem tatáž bakterie, a pomůže odhalit konkrétní enzym, jenž ovlivňuje podané antibiotikum. Laboratoř antibiotické rezistence a aplikací hmotnostní spektrometrie v mikrobiologii Biomedicínského centra Lékařské fakulty UK v Plzni v současné době pracuje na rozšíření národního patentu na Evropu a Spojené státy americké.

„Na jedné straně mapujeme cesty přenosu, abychom byli schopni zabránit šíření, ale vyvíjíme i nové metody k velmi rychlému odhalení nebezpečného fenoménu rezistence bakterií na další antibiotika,“ uvedl vedoucí týmu doc. Hrabák.

PhDr. Petr Koura, Ph.D.

PhDr. Petr Koura, Ph.D.
Historik PhDr. Petr Koura, Ph.D.,  z katedry dějin a didaktiky dějepisu PedF UK se zaměřuje na české politické a kulturní dějiny 20. století. Tématem jeho výzkumu jsou dějiny protektorátu Čechy a Morava, vzpomínková kultura, film s historickou tematikou a reflexe historických událostí ve filmu. „Petr Koura si cenu mimojakouli pochybnost cenu zaslouží vzhledem k tomu, s jakou erudicí a metodičností zpracovává důležitá témata z nedávné minulosti našich zemí, ať už se jedná o období nacistické okupace či období nástupu komunistické diktatury," uvedl člen člen Vědecké rady oboru společenské vědy Nadačního fondu Neuron prof. PhDr. Martin Kovář, Ph.D.

doc. RNDr. Stanislav Hencl, Ph.D.

doc. RNDr. Stanislav Hencl, Ph.D.
Na katedře matematické analýzy MFF UK působí matematik doc. RNDr. Stanislav Hencl, Ph.D., který pracuje na teorii deformací těles. „Zkoumám, jestli se například kroucením, natahováním a dalšími podobnými akcemi nějaký hypotetický objekt například netrhá nebo zda v něm nevznikají dutiny, případně jestli se ještě může vrátit do původního tvaru,“ uvedl pro nadační fond laureát Hencl.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.