Lucie Kettnerová • foto: red. • 2. června 2015

Odborníci z UK se spojili s úspěšným startupem. Výsledkem je nová aplikace pro školy

Univerzita Karlova dnes představila veřejnosti výsledek spolupráce s úspěšným českým startupem – společností Corinth. Výsledkem je mezinárodně oceněná výuková aplikace v oblasti přírodních věd pro žáky a studenty základních a středních škol Corinth Classroom.

„Univerzita Karlova se snaží prostřednictvím svého Centra pro přenos poznatků a technologií zintenzivnit převádění vědeckých poznatků a kapacit svých vědeckých pracovníků do praxe. Touto spoluprací začala univerzita naplňovat pro sebe nejpřirozenější formu přenosu poznatků, kterou je rozvoj a zavádění inovací v oblasti vzdělávání,“ řekl rektor UK prof. Tomáš Zima.

Spolupráce se společností Corinth byla navázána před deseti měsíci, v prosinci minulého roku bylo podepsáno memorandum o spolupráci a vybraní odborníci univerzity začali připravovat podklady pro jednotlivé programy. Po šesti měsících bylo možné veřejnosti představit první výstup této úspěšné spolupráce.

¨Corinth Classroom je interaktivní 3D pomůcka pro školy. Učitelé a žáci si díky ní mohou detailně prohlédnout a „osahat“ části lidského těla ve 3D stejně jako stavbu rostlin, geometrické struktury či atomy a molekuly. Interaktivní modely mohou používat ve svých prezentacích nebo je vytisknout na 3D tiskárně. Školy na aplikaci oceňují její snadné používání i fakt, že usnadňuje výuku v tématech náročných na výklad a představivost studentů.

Význam vizuální edukace, do jejíž oblasti se Corinth Classroom řadí, stoupá s tím, jak do škol nastupuje generace dětí, pro kterou je práce s elektronickými médii zcela přirozená. Podle prof. Ing. Jaromíra Vebera, CSc., náměstka ministra pro vysoké školství a výzkum, počet počítačů a tabletů ve školách sám o sobě problém nevyřeší. „Podstatný je kvalitní obsah, a jsem proto rád, že české školství ve výrobě digitálního obsahu nejenže nepokulhává, ale Univerzita Karlova a společnost Corinth patří zcela prokazatelně ke světové špičce.“

Firma Corinth patří mezi nejúspěšnější české startupy. Společností Microsoft byla jako jediná na světě  opakovaně vyhlášena partnerem roku pro vzdělávání a její výuková aplikace se dočkala prestižního ocenění od americké The Software and Information Industry Association. Už 4. června zabojuje o vítězství ve finále soutěže World Cup Tech Challenge 2015, do něhož prošla výběrem v konkurenci stovek subjektů z 53 zemí.

„Pro naši firmu je nezbytné, vzhledem k odbornému rozsahu našich pomůcek, spolupracovat s renomovanou autoritou na poli výzkumu a vzdělávání. Univerzita Karlova se v rámci naší spolupráce ocitla ve společnosti Stanfordské univerzity, jejíž experti se též podíleli na vývoji naší pomůcky,“ dodal marketingový ředitel společnosti Corinth Martin Bukáček.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.