FF UK • foto: FF UK • 18. června 2015

Socioložka a publicistka Jiřina Šiklová oslavila životní jubileum a převzala pamětní medaili

Ve středu 17. června byla dr. Jiřině Šiklové udělena stříbrná pamětní medaile Univerzity Karlovy za celoživotní dílo a za mimořádné zásluhy o rozvoj oborů sociální práce, gerontosociologie a studií genderové problematiky.

Stříbrnou pamětní medaili Univerzity Karlovy předal Jiřině Šiklové Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy

Stříbrnou pamětní medaili Univerzity Karlovy předal Jiřině Šiklové Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy

„Postoje doktory Šiklové nejsou řekněme konformní pro mainstream, který se často snaží říkat to, co je uším libé. Paní doktorka se nebojí říkat i ty věci, které třeba většině libé nejsou, a o to si jí samozřejmě více ceníme. Doktorka Šiklová je pevně spjatá s Univerzitou Karlovou, ceníme si jejích encyklopedických znalostí, brilantní analýzy, jejího vystupování, hájení zájmů utlačovaných menšin, s čímž ona sama měla po dobu pětadvaceti let těžké životní zkušenosti,“ uvedl při slavnostním setkání prof. Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, a vzápětí rozšířil četná ocenění doktorky Šiklové o stříbrnou pamětní medaili Univerzity Karlovy.

Na slova rektora UK navázala doc. Mirjam Friedová, děkanka Filozofické fakulty UK: „Chtěla bych vyzdvihnout, že paní doktorka oslovuje širokou veřejnost, že oslovuje obyčejné lidi. Mezigenerační komunikace je něco, o čem se pořádně nemluví, přitom mně připadá, že je to něco, co se nám vytrácí.“

Slavnostního shromáždění proběhlo v kruhu rodiny doktorky Šiklové, jejích kolegů z katedry sociální práce a absolventů oborů spjatých s jejím působením.

PhDr. Jiřina Šiklová, CSc., (nar. 17. června 1935 v Praze) vystudovala historii a filozofii na Filozofické fakultě UK. V roce 1965 se zde podílela na založení katedry sociologie, v roce 1990, po desetiletích práce v disentu za cenu politické perzekuce a věznění, se na fakultu vrátila jako spoluzakladatelka a vedoucí katedry sociální práce. Založila také centrum Gender Studies v Praze.

Za svou práci získala mnohá ocenění, např. ocenění Žena Evropy v r. 1995, Medaili Za zásluhy I. stupně v r. 1999 či plaketu Alice Masarykové za zásluhy o rozvoj sociální práce v ČR v r. 2000.

V současnosti píše a přednáší na českých i zahraničních univerzitách, a to především o problematice gender, životního cyklu, menšin a národností, neziskového sektoru a sociální gerontologii.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.