red. • foto: red. • 8. července 2015

Univerzita Karlova slavila výročí Jana Husa

Mistr Jan Hus je osobností, která je významně spjata s několika místy: Husincem, Kostnicí, Betlémskou kaplí a velmi podstatně také s Univerzitou Karlovou. Bylo proto našim cílem zprostředkovat veřejnosti tuto významnou vazbu – mistr Jan Hus byl rektorem tehdejší pražské univerzity a jeho bronzová socha od Karla Lidického je po právu umístěna ve vnitřním dvoře areálu Karolina.

Pro Univerzitu Karlovu je osobnost mistra Jana Husa klíčovým tématem roku 2015 a z toho důvodu byl připraven program, který v průběhu celého roku připomíná Jana Husa a zejména potom jeho univerzitní působení. Dne 2.7. 2015 proběhlo na počest Husovy památky setkání akademické obce a mnohých českých i zahraničních hostů.

Rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima nabídl prostory Karolina ke konání doprovodného programu Husovských slavností. V průběhu celého pondělního dne měly děti možnost se seznámit s dobovými historickými řemesly, naučit se žonglovat, nebo vytisknout památeční minci. Pro děti byly připraveny i loutková představení, rukodělné dílny a klauni.

Univerzita Karlova se zapojila do husovských oslav, připravovaných celou řadou veřejných institucí i zájmových sdružení. Spolupracovala a koordinovala svoje aktivity společně s Magistrátem hl. m. Prahy, Národními slavnostmi a Husovskými slavnostmi, zastoupenými komisí, sestávající se ze zástupců Církve českobratrské evangelické a Církve československé husitské.

Řada odborníků Univerzity Karlovy se podílela také na přípravě dokumentárního filmu dokument Mistr a kazatel režiséra Zdeňka Pojmana, který vznikl v koprodukci Univerzity Karlovy pro Českou televizi. Tento dokument, který nabízí veřejnosti vědecky relevantní a přesto barvitý populárně-naučný obraz Husova života byl vysílán dne 6. července na ČT 2.

Svoji sounáležitost s odkazem osobnosti Jana Husa se Univerzita Karlova rozhodla dát najevo také uspořádáním výstavy. Volně přístupná výstava nazvaná „Jan Hus a pražská univerzita“ v Křížové chodbě Karolina se zaměřuje na vztah Jana Husa a pražské univerzity, jejímž byl studentem, učitelem i rektorem.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.