CEFRES; red. • foto: red. • 8. října 2015

Česko-francouzská platforma výzkumu v humanitních a společenských vědách zahájila činnost

Jean-Pierre Asvazadourian, velvyslanec Francouzské republiky v Praze, Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, a Jiří Drahoš, předseda Akademie věd České republiky, včera slavnostně zahájili činnost česko-francouzské platformy výzkumu v humanitních a společenských vědách, nazvanou Platforma CEFRES, jež spojuje Univerzitu Karlovu, Akademii věd České republiky a Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách (CEFRES).

Inaugurace nových prostor a knihovny CEFRESu proběhla v budově Akademie věd České republiky na adrese Na Florenci 3

Inaugurace nových prostor a knihovny CEFRESu proběhla v budově Akademie věd České republiky na adrese Na Florenci 3

Platforma CEFRES, vytvořená v návaznosti na smlouvu z 21. listopadu 2014 podepsanou dvěma hlavními akademickými institucemi v České republice, francouzským národním centrem pro vědecký výzkum CNRS a Francouzským velvyslanectvím v České republice, leží na paritním principu a podporuje společnou vzdělávací, výzkumnou i publikační činnost. Její aktivity jsou založené na dialogu mezi disciplínami a na spolupráci po celé střední Evropě s cílem dosáhnout většího začlenění do evropského výzkumného prostoru. CEFRES spustil svou novou výzkumnou politiku v úzké spolupráci se svými partnery a zároveň již za podpory vědeckých aktivit spojujících vědce z Francie a zemí visegrádské čtyřky.

Inaugurace se uskutečnila ve dvou dnech a na třech místech. Inaugurace nových prostor a knihovny CEFRESu proběhla v budově Akademie věd České republiky na adrese Na Florenci 3, následovala recepce na Francouzském velvyslanectví za setkání českých a francouzských partnerů, 7. října v 18 hodin.

Inaugurační přednáška francouzského sociologa Bernarda Lahira se uskuteční v Karolinu 8. října v 16 hodin. Bernard Lahire je profesor sociologie na École normale supérieure v Lyonu a zástupce ředitele Centra Maxe Webera. Ve svých pracích se zabývá školními nezdary a úspěchy nižších sociálních tříd a jejich způsoby osvojování písma, historií funkční negramotnosti, kulturními praktikami Francouzů, životními a tvůrčími podmínkami spisovatelů, dílem Franze Kafky nebo také dějinami vztahů mezi uměním a západní dominancí.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.