Lucie Kettnerová • foto: René Volfík • 12. května 2016

Další dárek k narozeninám: Výstava Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV

Včera se Praha dočkala další velké výstavy k oslavám 700. výročí narození Karla IV.  Expozice v Národním technickém muzeu se zaměřuje na stavitelské umění v době velkého stavebního rozmachu během vlády Karla IV. Záštitu nad ní poskytl mj. i rektor UK Tomáš Zima.

„Jsem rád, že v době oslav 700. výročí narození našeho nejvýznamnějšího panovníka mohu být přítomen na zahájení krásné výstavy, kterou uspořádalo Národní technické muzeum ve spolupráci s Univerzitou Karlovou. Výstavy, která připomíná jednu z celé šíře aktivit, které Karel IV. měl,“ řekl na vernisáži rektor UK Tomáš Zima a připomněl: „Karel IV. nebyl pouze českým králem, ale významným Evropanem, který se zapsal nejen do českých, ale i do světových dějin. Důvodů, proč si ho připomínat, je proto několik. V první řadě se zasloužil o rozmach českého království, a to nejen v politickém kontextu, ale i tím, že ho aktivně budoval. Velice pečlivě se, na rozdíl od svého otce, staral o domácí situaci. Karlovo vladařské dílo otevřelo mimo jiné i nebývalý prostor pro rozvoj architektury a ostatních druhů umělecké tvorby.“

A právě atmosféru středověkého staveniště zachycuje výstava. Jejím hlavním tématem je stavba opevnění Nového Města pražského, důležité části města, protože bez fortifikace zajišťující bezpečnost by existence tehdejšího města nebyla možná. Ve výstavním sále je vztyčena část rozestavěné hradby, která je postavena podle původní technologie a za pomoci autentického materiálu. Zmapována je zde celá technologie stavby a její fáze od lámání kamene přes jeho zpracování, dopravu a samotnou stavbu hradby. Návštěvník si tu také může osahat jednotlivé materiály a seznámit se s dobovými nástroji, jako jsou originály středověkých seker a řada dalších.

Před budovou muzea na návštěvníky čekají funkční repliky velkých středověkých strojů. Dřevěný jeřáb byl používán pro zdvihání těžších břemen, kamenných bloků a masivních trámů. Šlapací kolo, jehož pomocí se navíjelo lano jeřábu, je na lidský pohon. Beranidla sloužilo k zatloukání kůlů (pilotů) do země a používalo se při zpevňování břehů nebo zakládání staveb v nestabilním terénu.

Výstava potrvá až do 5. 2. 2017, doprovází ji lektorované programy pro školní skupiny.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.