24. ledna 2005

Kurz mineralogie se zaměřením na gemologii


Zájemcům o drahé kameny z řad sběratelské veřejnosti, studentů, hodinářů, klenotníků, výrobců šperků a uměleckých předmětů a zaměstnancům státní správy, kteří přicházejí do styku s drahými kameny, je určen v rámci celoživotního vzdělávání kurz „Mineralogie se zaměřením na gemologii“. Přípravu kurzu byla podpořena rozvojovým projektem MŠMT č. 371 na základě usnesení vlády č. 470 ze dne 19. 5. 2004. Cílem kurzu je získání základních teoretických znalostí a praktických zkušeností s identifikací a oceňováním drahých kamenů a jiných přírodních materiálů používaných ve šperkařství a při výrobě uměleckých předmětů.

Přehledně budou účastníci kurzu seznámeni také s využitím drahých kamenů v umění, genezí a vyhledáváním drahých kamenů. Kromě drahých kamenů budou účastníci kurzu seznámeni s polodrahokamy a dalšími přírodninami (zkameněliny, tektity, horniny aj.), které se používají ve šperkařství nebo ve výrobě uměleckých a dárkových předmětů a jsou často předmětem obchodu.


Úspěšný účastník kurzu dostane osvědčení vydávané Univerzitou Karlovou o absolvování kurzu celoživotního vzdělávání dle par. 60 odst. 1 Zákona o vysokých školách.


Bližší informace o kurzu - náplň kurzu, harmonogram přednášek a praktických cvičení, sylaby přednášek, elektronické učební texty, podmínky pro absolvování, poplatky a formuláře přihlášky jsou k dispozici na webovské stránce kurzu:


http://www.natur.cuni.cz/ugmnz/gemologie/


Kurz bude zahájen 18. února 2005 a poběží v letním a zimním semestru současného a příštího školního roku. Počet účastníků kurzu je limitován vzhledem k omezenému množství drahých kamenů a gemologických přístrojů. Přednost budou mít ti, kteří se přihlásí dříve a zaplatí kurzovné. Odborným garantem kurzu je RNDr. Jaroslav Hyršl, který patří k našim předním gemologům. Známý je např. studiem drahých kamenů na českých korunovačních klenotech. Zkušenosti z drahými kameny sbíral na řadě proslulých zahraničních pracovišť zabývajících se výzkumem a oceňováním drahých kamenů (např. v Idar Obersteinu). Navštívil mnoho světových ložisek a výskytů drahých kamenů. R. Hanus a I. Kolaříková, A. Seifert se zúčastnili expedic spojených s vyhledáváním a přípravou těžby drahých kamenů.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.