4. února 2005

Seriál o přijímacím řizení - 1. lékařská fakulta UK

Medicína patří k jednomu z nejnáročnějších vysokoškolských oborů. Seriál o přijímacích zkouškách na vybrané obory UK začínáme 1. lékařskou fakultu UK. Proděkan fakulty Prof. MUDr. Stanislav Štípek, DrSc. a studentky 2. ročníku prozrazují, co můžete od přijímacího řízení očekávat, ale také co můžete očekávat od samotného studia na 1. LF.



Přijímací zkouška na naši fakultu se skládá ze tří písemných testů (z fyziky, chemie a biologie), v každém se má odpovědět na 100 otázek s výběrem odpovědí. Nejnamáhavější bývají otázky vyžadující logické myšlení, např. výpočty v testu z fyziky a z chemie. Poměrně nejlépe se zvládá test z biologie.

Nepřijatí uchazeči se mohou přihlásit do přípravného kurzu k přijímacím zkouškám pro násedující rok. Informace o tomto kurzu jsou vystaveny na www strákách fakulty http://www.lf1.cuni.cz/ , stejně jako další údaje o přijímacím řízení. V prvním ročníku neuspěje 25 - 30% studentů. Řadě z nich je umožněno opakování ročníku.

prof. MUDr. Stanislav Štípek, DrSc.




Pohled studentů:


Někdy se vám zatočí hlava

Mám-li z pozice studenta druhého ročníku psát doporučení pro uchazeče o studium na 1.lékařské fakultě Univerzity Karlovy, na prvním místě bych chtěla zdůraznit asi odhodlání a přesvědčení, že právě medicína je obor, kterému budu chtít věnovat tolik úsilí.

Pokud se rozhodnete pro studium na 1.LF UK, je vhodné hlídat si průměr středoškolských vysvědčení – a to bedlivě, protože boj s konkurencí je náročný. Vyplatí se i na studijním oddělení 1.LF UK zakoupit modelové otázky k přijímacím zkouškám, které se zvládnutím testů jistě pomohou. Zdárně projít přijímacím řízením není úkol snadný – píše se nejprve test z chemie 2,5 hodiny, poté fyzika 2 hodiny a nakonec biologie 1,5 hodiny a v závěru se už jistě zatmívá mysl. Navíc za správnou se bere jen odpověď 100%, což při 0 – 4 možných správných řešeních ubírá na úspěšnosti. Je třeba řádná dávka vytrvalosti a jakoby tím fakulta chtěla naznačit, do čeho jdete - boj totiž začíná až po přijetí ke studiu!

Když po opravdu dlouhých „pomaturitních“ prázdninách usednete poprvé do tvrdých lavic poslucháren a uslyšíte, že přijde doba, kdy se budete muset usilovně učit i 4 týdny prakticky nepřetržitě, pomyslíte si, že to není možné, že to je jen počáteční motivační strašení. Pak si ale vyzvednete v knihovně knihy (a za nezanedbatelný peníz také sami dokoupíte), jejichž tloušťka se vám dá důrazně pocítit, nejen až si je ponesete na kolej s předsevzetími čerstvého vysokoškoláka o pravidelné a důsledné přípravě na všechny předměty.

Nároky všech předmětů se vám ale nebude dařit plnit a z prvního zápočtového týdne a zkouškového období se vám pořádně zatočí hlava. A pak přijde ještě mnoho a mnoho dalších chvil, kdy si budete myslet, že tohle se nedá zvládnout, a přijdou na vás chutě to celé zabalit. Zjistíte, že počáteční strašení vůbec nebylo strašení, ale je třeba zatnout zuby a snažit se s tím poprat.

Myslím, že výběr konkrétní vysoké školy by mohla ovlivnit i představa, že s vámi v ročníku bude studovat dalších 600 odhodlaných a ambiciózních lidí, což se projeví např. při práci v laboratoři ve 40 lidech, frontě u fakultních PC, kopírky nebo počtu volných míst ve studovně. A bez známého „voják se stará, voják má“ se jistě neobejdete. Musím přiznat, že kdybych si měla vybírat vysokou školu znovu, asi bych se rozhodla právě pro nějakou méně masovou a ambiciózní, s osobnějším přístupem ke studentovi a většími možnostmi pro individuální práci. Ze své momentální pozice (bez studijních problémů) bych ale vysokou školu neměnila.


studentka 2.ročníku


7 hodin testů

Mnoho z nás jednou zažil období, kdy musel řešit otázky: „Na kterou vysokou školu se mám hlásit? A zvládnu příjímací zkoušky? Jak asi probíhájí?“ Já se pokusím vám něco prozradit o příjímacích zkouškách na 1.LF UK.

Příjímací zkoušky probíhají v jeden den a to hned na několika místech najednou, všechny se ale konají v Praze. Zúčastní se jich většinou kolem 4000 studentů převážně z gymnázií celé České a Slovenské Republiky. Musím z vlastní zkušenosti přiznat, že jsou velice náročné. Ani ne tak, co se týká znalostí, ale spíše z psychického hlediska. Trvají totiž celý den a nervozita je při nich opravdu vysoká. První se píše test z fyziky, který trvá 2,5 hodiny, obsahuje, stejně jako ostatní 2 testy, 100 otázek. Je to systém multiple choice, ve kterém dostanete bod pouze tehdy, když otázku zodpovíte kompletně. Myslím tím pokud je správně A, B, D, za jinou než tuto odpověď je 0 bodů. Druhý je 2hodinový test z chemie a poslední z biologie, trvající 1,5 hod. Mezi jednotlivými testy je půl hodinová pauza. Když si to sečtete dohromady, je to 7 hodin. Jinak během testu se nesmí používat žádně pomůcky, jako třeba kalkulačka.

A z čeho je nejlepší se učit? Hodně pomůže maturitní zkouška z biologie a chemie a středoškolské přehledy z výše jmenovaných předmětů. Ale co mohu nejvíce doporučit jsou fakultou vydané vzorové otázky k příjímacím zkoškám. Moc se neliší od těch, které se poté vyskytují v testu. Studium na této škole je velice náročné, člověk se opravdu učí kudy chodí. Když mě při nástupu na fakultu dali všechny ty knihy, které bych měla za rok nejenom přečíst, ale i umět, bylo mi špatně. Ale člověk si zvyknul, chce to jen pevné nervy a obrovskou dávku odhodlání a vůle. Všem vám přeji mnoho úspěchů správnou volbu.


studentka 2. ročníku

 Komentáře
3-.-0.2005 17: 1:1: (Medick)"masove"..
8-.-0.2005 16: 1:6: |-   (Medick)Re:\"masove\"..
5-.-0.2013 22: 2:0: (Z. Slepičková)Modelové otázky..
Zobrazit všePřidat komentář



Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.