23. února 2005

V rámci programu Leonardo da Vinci odjelo na stáž 7000 Čechů

PRAHA 22. února (ČTK) - Na stáž nebo výměnný pobyt do zahraničí vycestovalo v rámci evropského programu Leonardo da Vinci jiľ zhruba 7000 českých studentů, pedagogů nebo odborných pracovníků. Program, podporující odborné vzdělávání, funguje od roku 1995 a Česko se k němu připojilo o dva roky později. Letos by mohlo na zkuąenou odjet aľ 3000 Čechů, řekla dnes novinářům Iva Tatarková z Národní agentury programu Leonardo da Vinci.

Cílem programu je například zlepąovat dovednosti studentů odborných ąkol, aby byli lépe zaměstnatelní, usnadnit uplatnění mladých lidí na evropském trhu práce. Podle Tatarkové agentura získala v prvních dvou letech na české projekty více peněz, neľ země do programu vloľila. To podle ní svědčí o kvalitě projektů.

"Před dvěma lety jsme začali hodnotit kvalitu realizovaných projektů a začali nejlepąí oceňovat pečetí kvality," uvedla Tatarková. Česko nominovalo čtyři své nejlepąí projekty do mezinárodní soutěľe programu Leonardo da Vinci a dva z nich se dostaly mezi dvacítku nejlepąích. Projekt Středního odborného učiliątě a Učiliątě v Horkách nad Jizerou ve své kategorii dokonce zvítězil, uvedla Tatarková.

Učiliątě uspělo s projektem Agro-gastroteam do Evropy, v jehoľ rámci odjelo na stáľe do Německa a Rakouska téměř 30 ľáků. Absolvovali praxi na farmách, v hotelech, restauracích a cukrárnách. Podle ředitele ąkoly Vratislava Moravy si díky stáľím ľáci zlepąí své jazykové znalosti a získají daląí motivaci ke studiu. Na stáže totiž posílají i žáky s horším prospěchem, kteří se po návratu do školy zlepšují, uvedl.

Petra Měšťanová




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.