1. března 2005

Studenti žádají změnu zákona o zaměstnanosti

(Praha, 28.2.2005) Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) vyzývá vládu ke změně zákona o zaměstnanosti. „Pokládá ho za nespravedlivý a špatný,“ uvádí se přesně v usnesení, které SK RVŠ přijala na své osmnácté pracovní schůzi.


Studium by mělo být náhradní dobou zaměstnání


Podle studentské reprezentace je prezenční studium ekvivalentem pracovního poměru, stejně jako jím bylo do schválení zákona 435/2004 Sb. „Zájmem státu a daňových poplatníků je, aby se studenti plně věnovali studiu: vždyť právě stát vzdělání na veřejných školách platí,“ zdůrazňuje předseda SK RVŠ Jiří Nantl.


V usnesení studentské reprezentace ale nejsou opomenuty ani soukromé školy: „V případě studentů na soukromých vysokých školách je pak spravedlivé, aby jim bylo umožněno věnovat se plnění jimi hrazeného studia a nebyli nuceni prodlužovat dobu studia, a zvyšovat tak své náklady.“


Nejde jen o vysokoškoláky


SK RVŠ se svým prohlášením zasazuje jak o zájem vysokoškoláků, tak i o středoškoláky a posluchače vyšších odborných škol. Ani oni totiž podle nového zákona nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud v průběhu posledních tří let studia nebudou alespoň po 12 měsíců zaměstnáni.


Studentská reprezentace zdůrazňuje i negativní dopad nového zákona na absolventy škol v regionech s vyšší nezaměstnaností: „Tito absolventi, rozhodnou-li se zůstat v regionu, v němž vystudovali, jsou zákonem vlastně postiženi za svoji snahu uplatnit se v místě, kde získali vzdělání.“ Podle SK RVŠ je třeba zabránit odlivu mozků z těchto regionů.


Celý text stanoviska je k dispozici na internetových stránkách www.skrvs.cz v sekci Stanoviska.

SK RVŠ


Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) je jediným celostátním orgánem, který zastupuje studenty veřejných, státních i soukromých vysokých škol v České republice. Je součástí Rady vysokých škol, vrcholného orgánu reprezentace akademických obcí vysokých škol. SK RVŠ již déle než deset let hájí zájmy více než 200 000 vysokoškolských studentů ve vztahu k parlamentu, vládě, veřejné správě i na mezinárodním, zejména evropském fóru. Je členem evropské studentské reprezentativní organizace ESIB.


Kontakt:


Karolína Kučerová



tel.: 608 069 860






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.