5. dubna 2005

Informace o otevření bakalářského studijního programu na 1. LF UK v akademickém roce 2005/2006: obor adiktologie


Obor adiktologie je samostatným vědním oborem zabývajícím se prevencí, léčbou a výzkumem užívání návykových látek a závislostí na činnostech, v jejichž důsledku dochází k újmě jednotlivce nebo společnosti a které současně vykazují zřetelné prvky tzv. závislostního chování (patologické hráčství atd.). Obor adiktologie se postupně etabloval z tzv. mezioborového přístupu praktikovaného na poli medicíny, psychologie a sociální práce. Původní oborový model přístupu k závislostnímu chování byl doplněn o nové přístupy a perspektivy tak, jak se vyvíjel stav moderního výzkumu v této oblasti. Mezi tyto nově zohledněné přístupy patří především ekonomie, právo, kriminologie, politologie a religionistika či kulturní a sociální antropologie, které doplňují původní oborové pojetí.



Obor adiktologie na 1. lékařské fakultě UK získal akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na podzim roku 2004. Je akreditován jako tříleté bakalářské studium, prozatím pouze v prezenční formě a s kapacitou do 40 studijních míst. Připravována je také distanční forma studia s obdobnou kapacitou a s plánem zahájit výuku co nejdříve také v této formě. Poptávka prozatím naznačuje poměrně výrazný zájme o obě formy studia.


Vznik oboru adiktologie v ČR má přispět k budování identity samostatného vědního oboru vyčleněného z medicínských oborů, psychologie, sociální práce apod. a má vést k pragmatickému a vědecky zakotvenému přístupu k užívání všech typů návykových látek a nelátkových závislostí. V rámci procesu etablování nového oboru je prioritní jak vytyčování a pojmenovávání hranic s obory, z nichž se adiktologie vyčlenila, tak hledání nového vztahu v oblastech, kde nadále zůstávají původní obory dominantní (biomedicínský a farmakologický výzkum atd.).      


Cílem studia je vybavit absolventy teoretickým znalostmi a praktickými dovednostmi potřebnými pro práci v oblastech primární prevence, léčby, sociální reintegrace, probační a mediační práce, penitenciární a postpenitenciární péče atd., ve vztahu k návykovým látkám a závislostnímu typu chování. Studium důsledně staví na moderním mezioborovém přístupu, který nenabízí žádný z doposud existujících studijních oborů a o který je v praxi stále větší zájem. To odpovídá nejen postupnému vývoji samotného oboru adiktologie, ale především to odpovídá vzrůstajícímu významu celé této oblasti. Její zvláštní postavení je mj. dané značnou složitostí problémů spojených s návykovými látkami a nelátkovými závislostmi.


Absolventi oboru budou připraveni pro tři základní oblasti praxe. Jednak pro oblast primární prevence užívání návykových látek a nelátkových závislostí. Dále v oblasti poradenství, léčby a sociální reintegrace poruch způsobených užíváním návykových látek a nelátkovými závislostmi. Konečně třetí okruh se týká veřejné správy, managementu, probační a mediační práce, penitenciární a postpenitenciární péče ve vztahu k oboru adiktologie. Absolvent získá všestranné vzdělání a schopnost komunikovat s lidmi s medicínským, psychologickým či sociálním vzděláním apod. Samozřejmou součástí kvalifikace je zvládnutí základních zdravotnických úkonů. Do základní výbavy absolventa patří také dovednosti v oblasti preventivně-výchovné práce, krizové intervence a case managementu.



Důležité termíny:


a) Termín podání přihlášky ke studiu je nejpozději do 10. června 2005. Elektronickou přihlášku ke studiu je možné získat na internetové adrese https://www.is.cuni.cz/studium/prijriz/index.php.


b) Termín konání písemné části přijímacích zkoušek je 11. července 2005.


c) Termín konání ústní části přijímacích zkoušek je 12. - 15. července 2005.


Další informace:


Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta


Kateřinská 32, 121 08   Praha 2


Tel:  22496 4201, fax: 22492 2216


www.lf1.cuni.cz


E-mail:










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.