3. května 2005

Univerzita ve stínu Evropského parlamentu

rektorát ULB

Universite Libre de Bruxelles patří mezi frankofonní belgické univerzity s velkou tradicí. Je zde možné studovat od společenských po technické obory. ULB se řadí mezi velmi kvalitní univerzity, na nichž přednáší přední odborníci nejen z Belgie, ale i dalších zemí. Heslem zdejší akademické půdy je multikulturalismus. Třetina studentů je nebelgického původu, což odpovídá i počtu cizinců v Bruselu. Ze svých zkušeností mohu říci, že jde o velmi přátelské prostředí. Pro přijíždějící studenty je na fakultě velice nápomocná studentská organizace Express, organizující mnoho aktivit pro dočasné studenty. Její aktivity sahají od pomoci se zápisem po pravidelná setkání, diskotéky a výlety mimo hlavní město Belgie.

Za zmínku stojí výborná knihovna, dovolující u velkého množství svazků absenční výpůjčky. Problémem může být v Bruselu nízký počet pokojů na kolejích, a tedy nutnost jejich včasné rezervace. Nestane se však žádná tragedie, pokud člověk nedostane ubytování, na webových stránkách univerzity lze najít jak dočasné ubytování, tak i adresy obyvatel Bruselu, nabízející dlouhodobé pronájmy pokojů či bytů. Navíc vždy na počátku semestru nachází na univerzitě mnoho inzerátů nabízejících ubytování od 300 € výše. Majitelé nemovitostí žádají kauci pro případ poškození vybavení ve výši jednoho až třech měsíčních nájmů.


Pro ilustraci nákladů na život v Belgii uveďme některé ceny, které jsem při svém pobytu na začátku roku zažil: 25 € na jednoměsíční legitimaci na hromadnou dopravu (do 25 let, poté 35 €), jídlo ve studentské restauraci 3,50 €. Výhodná je možnost telefonovat do ČR v cenách okolo 0,15€ za minutu v mnoha obchodech nabízející internetovou telefonii. Tyto obchody umožňují také například kopírování dvou stránek formátu A4 za cenu 0,03€.

univerzitní knihovna

Do dvou týdnech po příjezdu je dobré zaregistrovat se na úřadě místní městské části. Do měsíce pak člověk dostane Carte sejour – průkaz o dočasném pobytu na dobu studia. Je dobré připomenout, že nemáme jako občané nových členských států automatickou možnost pracovat. Kvóta pro pracovníky z ČR v Belgii ale není většinou vyčerpána a po žádosti by neměl být problém legálně mít brigádu. Stáže u poslanců Evropského Parlamentu by pak podle mých informací neměly podléhat nutnosti mít povolenku.

univerzitní campus

Důležitá je zmínka o zkouškách. Zkoušky na ULB probíhají většinou písemně, se zajištěním anonymity pomocí přidělených čísel. Nedoporučuji opisovat od blízko sedících kolegů a kolegyní, protože jste velice hlídaní a přistižení by znamenalo automatické vyhození od zkoušky. Navíc nejsou v Belgii druhé a třetí termíny v témže semestru, ale až v dalším. Hodnotící systém je odvozen od francouzkého modelu. Můžete získat až dvacet bodů, je nutné dosáhnout alespoň dvanácti. Systém je ve skutečnosti komplikovanější, protože zprůměrovává celkový výsledek podle ostatních složených zkoušek. Někteří vyučující umožňují psát text anglicky, ale pokud píšete francouzsky, budou tolerantní ke gramatickým a podobným chybám.

Po příjezdu je snadné se dostat do místní mezinárodní studentské komunity, což bych i doporučoval, protože člověk dostane mnoho praktických rad a v neposlední řadě je příjemné potkávat lidi z různých zemí a kultur. Již zmíněná asociace Express umožní mnoho takových kontaktů nejprve na oficiálním uvítacím shromáždění a poté na každotýdenních setkáních. Dobré je dostat se skupin, neformálně scházejících se na fakultě nebo Institutu evropských studií, kdy dostanete možnost mluvit s lidmi stejných zájmů. S takovými si pak můžete dopisovat i po ukončení pobytu v Belgii.


Vladislav Šimák






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.