(sach) • 21. července 2005

Lékařské fakulty a IKEM budou více spolupracovat

Smlouvu podepsali rektor UK prof. Ivan Wilhelm a ředitel IKEM prof. Rudolf Poledne


V historických prostorách Karolina byla slavnostně podepsána smlouva o spolupráci mezi Univerzitou Karlovou a Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM). Univerzita už s ústavy, sídlícími v pražské Thomayerově nemocnici, spolupracuje, v současnosti se lékařské fakulty UK podílí zhruba na třiceti projektech.

„Není to žádný zlom, ale spíše akcelerace ve spolupráci,“ řekl při podpisu smlouvy ředitel IKEM prof. Rudolf Poledne. Smlouva by měla vedle rozšíření spolupráce přinést i zjednodušení administrativy v plánování a realizaci společných projektů. „Bližší spolupráce s s institutem nám jistě jedině prospěje. IKEM je pracovištěm nejen klinicky, ale také personálně velmi dobře osazeným,“ říká rektor UK prof. Ivan Wilhelm.

Institut klinické a experimentální medicíny vznikl v roce 1971 sloučením do té doby šesti samostatných výzkumných ústavů v areálu Thomayerovy nemocnice v Praze – Krči. Tyto ústavy fungují již od padesátých let, kdy se pracoviště vyčlenila z lékařských fakult. „Velmi brzi po vzniku se z nich i přes neustálé podsouvání ruských vzorů staly velmi kvalitní instituce. Odešly na ně z fakult desítky odborníků, často ti, kteří byly režimu svým působením na univerzitě nepohodlní,“ říká ředitel IKEM prof. Rudolf Poledne. Podle zúčastněných je tak podepsání smlouvy i jistým návratem k původní koexistenci institutů a univerzity.

Spolupráce mezi univerzitou a IKEM se týká všech pěti lékařských fakult, v nejbližší době by se měla projevit především větším zapojením postgraduálních studentů lékařských fakult do místního výzkumu.

(sach)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.