(sach) • 4. srpna 2005

Letního programu na FSV se zúčastnili studenti z 27 zemí

Studenti ze sedmadvaceti zemí převzali na konci minulého týdne diplomy o absolvování třítýdenního programu, který ve spolupráci s Fakultou sociálních věd UK a Georgetown University pořádala již potřinácté americká nadace The Fund for American Studies. Slavnostního ukončení v prostorách Karolina se zúčastnil mimo jiné i litevský prezident Valdas Adamkus, který převzal ocenění za zásluhy o rozvoj demokracie a systému volného trhu.

Letní školy politologických a ekonomických studií se každý rok zúčastňuje na sto studentů převážně ze střední a východní Evropy, ale také ze Spojených států amerických. Letošní řočník absolvovali studenti z celkem sedmadvaceti zemí. Podle Mathew Kwasiborského, ředitele The American Institute on Political and Economic Systems (AIPES), který projekt zastřešuje, je hlavním cílem letní školy seznámení studentů s principy demokratické společnosti. Ve středu zájmu je přitom systém volného obchodu a jeho vytváření v průběhu historie Spojených států amerických.


Po tři týdny zahraniční studenti navštěvují přednášky, diskusní fóra, účastní se parlamentních simulací. Přednášky jsou lektorované profesory z Georgetown University ve Washingtonu a z George Mason University ve Virginii. Součástí programu jsou také přednášky hostujících profesorů z Fakulty sociálních věd UK.

Výuka v třítýdenním programu je rozdělena na politologickou a ekonomickou část. Přednášky z politologie se zaměřují na strukturu a principy amerického vládního systému, na struktury, role a vztahy vládních institucí, na role politických stran ve společnosti, funkce medií a zájmových skupin, na proces přeměny veřejného názoru ve veřejnou politiku atd. Specialitou politologické části jsou dvě parlamentní simulace, v ekonomické části se studenti blíže seznámí se strukturou a funkcí trhu na příkladech volné soutěže, vládní role v ekonomice nebo uplatňování soukromých vlastnických práv. Celý program je ukončen písemnými zkouškami. Studenti, kteří úspěšně složí zkoušku, mají možnost získat akademický kredit od Georgetown University.


Závěrečného ceremoniálu v Karolinu se koncem minulého týdne zúčastnil i litevský prezident Valdas Adamkus, aby zde převzal cenu nadace Vaška a Anny Marie Polákových za zásluhy o rozvoj demokracie a systému volného trhu. V dřívějších letech ji obdrželi například slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, bývalý polský prezident Lech Walesa, bývalý maďarský prezident Árpád Göncz, lotyšská prezidentka Vaira Vike-Freiberg nebo bývalý předseda srbské vlády Zoran Djindjic.

(sach)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.