(sach) • 2. září 2005

1. lékařská fakulta má nového děkana


K poslednímu srpnovému dni skončilo šestileté funkční období děkana 1. lékařské fakulty UK Prof. Štěpána Svačiny. Fakultu nyní povede Prof. Tomáš Zima, od roku 1999 přednosta Ústavu lékařské chemie a biochemie 1. LF UK, vedoucí referenční laboratoře MZ ČR pro klinickou biochemii. Slavnostní inaugurace se včera odpoledne ve zcela zaplněné Velké aule Karolina zúčastnila řada významných hostů, mimo jiné ministryně zdravotnictví Doc. Milada Emmerová nebo předseda Akademie věd Prof. Václav Pačes.



Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA, přednosta III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha v oboru vnitřních nemocí, odchází z postu děkana po dvou funkčních obdobích. V roce 1999 vystřídal ve funkci Doc. Petra Hacha. Za šestiletého Svačinova působení na 1. lékařské fakultě mimo jiné vzrostl počet pracovišť, dnes jich fakulta využívá sedmdesát dva oproti padesáti pěti v roce 1999. Fakulta doznala ale i dalších změn, výrazně stoupl počet studentů, především doktorského studia, jmenovacím řízením na profesora prošlo o 150 % více učitelů, výrazně byl navýšen i fakultní rozpočet. Finance, které fakulta získává na vědecký výzkum převýšily v uplynulých letech prostředky vyplácené na počet studentů. Mezi další výrazné úspěchy lze zařadit i podíl na šestém rámcovém programu Evropské unie.

Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA

Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA

Během svého nastávajícího funkčního období by chtěl nový (v pořadí již 307.) děkan například zvýšit podíl praktické výuky budoucích lékařů, a to formou stáží u lůžka, v ambulancích a zdravotnických zařízeních. Část teoretické výuky, tedy některé přednášky a semináře, by mohly být převedeny do dálkové formy studia a bylo by tak více prostoru pro procvičování praktických dovedností studentů, řekl Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. při svém inauguračním projevu. Podle nového děkana by také měly při posuzování studentů hrát větší roli znalosti a praktické dovednosti než docházka. Jeho snahou bude i větší zapojení studentů ve výzkumné práci.


Osobní stránky prof. Svačiny

Osobní stránky prof. Zimy






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.