9. září 2005

Vzdělávací programy Evropské unie a ČR IV.

Využívání programu MLÁDEŽ v ČR – 2002

V roce 2002 bylo v České republice během pěti výběrových kol předloženo celkem 338 projektů, z nichž 214 bylo podpořeno, což je srovnatelná úroveň s rokem 2001. Celkově se do různých akcí v rámci programu Mládež zapojilo přes 3000 mladých lidí a pracovníků s mládeží.

V roce 2002 bylo podpořeno rovněž 22 projektů zahrnujících mladé lidi s omezenými příležitostmi, což je 10% z celkového množství podpořených projektů.

Bylo podpořeno celkem 15 projektů příhraniční spolupráce. Na projekty příhraniční spolupráce bylo celkem vyčerpáno  1 879 902 Kč.

V prvních dvou uzávěrkách roku 2002 byly na projektovou činnost čerpány rovněž zvláštní prostředky z MŠMT. Ministerstvo školství podpořilo projekty v rámci Akce 1 a 2 v celkové hodnotě 10 192 945,- Kč .


AKCE 1 – MEZINÁRODNÍ VÝMĚNY MLÁDEŽE

V roce 2002 přijala Národní agentura 140 projektů mezinárodních výměn mládeže, z tohoto množství podpořila 86 projektů. Do projektů se zapojilo celkem 1 309 mladých lidí – 199 do vysílajících projektů, 589 zahraničních účastníků a 521 domácích do hostitelských projektů. Nejvíce zastoupenými regiony byly Jihomoravský kraj, Severomoravský kraj a Praha. Mezi nejčastější témata výměn patřilo: umění a kultura, protidrogová prevence, volný čas mládeže. V rámci příhraniční spolupráce bylo pro Akci 1 přijato 12 projektů, všechny byly podpořeny. Těchto projektů se zúčastnilo 280 mladých lidí z příhraničních regionů, z velké většiny šlo o projekty s Německem.

Celkově Národní agentura podpořila v rámci Akce 1 projekty v hodnotě 9 377 888,- Kč, z čehož byl 1 453 472,- Kč určen na podporu projektů příhraniční spolupráce.


AKCE 2 – EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA

Národní agentura obdržela v roce 2002 96 projektů Evropské dobrovolné služby a podpořila 88 z nich v celkové hodnotě 5 232 339,- Kč, z toho 180 480,- na projekt v rámci příhraniční spolupráce. Do projektů se zapojilo 73 dobrovolníků,  v rámci příhraniční spolupráce byl v prvním roce existence tohoto typu projektů podán a podpořen 1 projekt. Česká národní agentura obdržela a podpořila rovněž 3 projekty dobrovolníků z řad znevýhodněné mládeže. Jednalo se o  speciální tzv. krátkodobé projekty v trvání 3 týdny až 6 měsíců. Většina projektů  (63%) měla vysílající charakter, tzn. že mladí lidé z Čech vycestovali do zemí EU na 6-12 měsíců do partnerských organizací. V roce 2002 se uskutečnilo celkem 27 hostitelských projektů a podařilo se zvýšit počet hostitelských organizací v Čechách na 24.


AKCE 3 – INICIATIVY MLÁDEŽE

Celkově v roce 2002 obdržela Národní agentura 73 projektů iniciativ mládeže,  z čehož bylo 5 projektů individuálních iniciativ. S ohledem na limitovaný rozpočet pro tuto akci se podařilo podpořit 19 projektů mládežnických iniciativ v celé ČR. Celkově se zapojilo 445 mladých lidí. Národní agentura podpořila v rámci Akce 3 projekty v celkové hodnotě 2 370 528 Kč. V rámci individuálních iniciativ bývalých dobrovolníků zaregistrovala Národní agentura  5 projektů, z nichž byly  podpořeny čtyři projekty v celkové hodnotě 549 504 Kč.


AKCE 5 – PODPŮRNÁ OPATŘENÍ

V rámci Akce 5 přijala Národní agentura  29 projektů, z nichž bylo 21 podpořeno v celkové hodnotě 3 341 048,- Kč. Celkově se do této akce zapojilo 1375 mládežnických pracovníků, vedoucích skupin nebo pracovníků místní a státní správy zodpovědných za oblast mládeže. V rámci akce byly podpořeny rovněž 3 projekty pracovníků pracujících s mladými lidmi s omezenými příležitostmi. Na zahraniční školení pro pracovníky s mládeží vyslala NA postupně 58 zástupců.

V rámci příhraniční spolupráce byly v roce 2002 podpořeny 2 projekty v celkové hodnotě 461 032 Kč.


Využívání programu MLÁDEŽ v ČR – 2003

Zvláštní pozornost zaměřila ČNA v roce 2003 na podporu projektů příhraniční spolupráce s Německem a Rakouskem, podporu spolupráce se třetími zeměmi (Jihovýchodní Evropa, Společenství nezávislých států) a rozšíření možností školících aktivit pro pracovníky s mládeží na národní a mezinárodní úrovni.

Pro každou akci programu Mládež byly pak stanoveny zvláštní priority vycházející z konkrétní situace v ČR a v jednotlivých regionech následovně.

V roce 2003 přijala Česká národní agentura celkem 404 projektů, z nichž bylo 216 podpořeno. Celkový rozpočet činil 32 373 362,- Kč, z toho 5 545 366,- Kč zaplatilo MŠMT. V rámci příhraniční spolupráce bylo přijato a podpořeno 20 projektů v celkové hodnotě 138 157,- €.


AKTION

Program AKTION byl zřízen v roce 1992 jako společný program ministerstev školství České republiky a Rakouska pro podporu dvoustranné spolupráce ve vědě a vzdělávání ve všech vědních oborech v terciárním sektoru. V květnu 1997 byl k programu AKTION přičleněn Program vědecko-technické spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem.

Podporovány jsou především projekty menšího rozsahu, které slouží k navázání nové spolupráce či rozvoji stávajících projektů.

Tohoto programu se mohou zúčastnit studenti, doktorandi, učitelé a vědečtí pracovníci českých veřejných vysokých škol ve věku od 20 do 35 let, kteří mají české občanství. Zájemci, kteří již v Rakousku studují, nebo ti, kterým již bylo v předchozích letech toto stipendium uděleno, se o stipendium ucházet nemohou.

V čele programu AKTION stojí desetičlenné řídící grémium, jehož členy jsou zástupci ministerstev školství a VŠ obou zemí. Řídící grémium posuzuje dvakrát resp. třikrát ročně návrhy projektů programu AKTION. Stipendisté jsou nominováni devítičlennou výběrovou komisí programu AKTION, která se schází jednou ročně.

Administraci programu AKTION vykonává Jednatelství AKTION se sídlem v Praze. Kontaktním místem v Rakousku je Büro für Akademische Kooperation und Mobilität des ÖAD/Academic Cooperation and Mobility Unit - ACM / Kancelář pro akademickou spolupráci a mobilitu se sídlem ve Vídni.


Podpora je poskytována ve dvou kategoriích:

1.  individuální - stipendia na studijní a vědecké pobyty v druhé zemi a k účasti na letních    

                            jazykových a odborných školách 

2.  institucionální - podpora projektů spolupráce českých a rakouských vzdělávacích

                                institucí terciárního sektoru.


CEEPUS - Central European Exchange Programme for University Studies

Program CEEPUS je středoevropský akademický výměnný program zaměřený na multilaterální regionální spolupráci. Cílem programu je vytvoření Středoevropské univerzitní sítě, která se skládá z jednotlivých dílčích sítí programu.

Vstoupil v platnost dne 1. ledna 1994 (smlouva byla podepsána v prosinci 1993). Jednacím jazykem je angličtina. Členskými zeměmi jsou od 1994 Bulharsko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, od 1995 Chorvatsko, od 1996 ČR a od roku 1998 Rumunsko. Kromě toho byl na pomoc zemím jihovýchodní Evropy (včetně Albánie, Makedonie, Bosny a Hercegoviny, Srbska a Černá Hory) v roce 1999 vytvořen projekt tematické sítě.

Hlavními formami jsou stipendijní pobyty pro pregraduální studenty od ukončeného druhého semestru, postgraduální studenty a pedagogy vysokých škol, letní školy, intenzivní kurzy, jazykové kurzy, exkurze. Věkový limit je 35 let.

Do programu se lze zapojit v rámci sítí vysokých škol nebo individuálně, pokud univerzita, na které student studuje, není zapojena do vhodné sítě CEEPUS (jako tzv.freemover). Důraz je přitom kladen v prvé řadě na aktivity v rámci sítí.

Mobilitu v rámci sítě koordinuje jedna ze zúčastněných vysokých škol, tzv. “koordinátor”. Ostatní školy jsou tzv. “partnery”. Každá fakulta zapojená v síti má svoji kontaktní osobu, která zodpovídá za ubytování a odborný program zahraničních studentů/učitelů, kterým je přiděleno stipendium CEEPUS na dané české vysoké škole, mobilitu studentů/učitelů v rámci sítě i dané české vysoké školy a informuje o ní českou národní kancelář (koordinátor) nebo mobilitu studentů/učitelů v rámci dané vysoké školy v ČR a informuje o ní koordinátora celé sítě a  českou národní kancelář (partner).

Co se týče financování programu, rozhodují se každý rok na společné schůzce ministerstva školství zemí zúčastněných v programu, kolik stipendijních měsíců budou pro další akademický rok financovat.

Ústřední kancelář je ve Vídni, v každé zúčastněné zemi je ustavena národní kancelář.


CULTURE 2000

Culture 2000 je program Evropské unie týkající se oblasti kultury. Byl koncipován na období 2000-2006 a je určen k částečnému financování kulturních projektů (kulturní dědictví, výtvarné umění, performing arts, literární projekty - včetně překladů), které mají mezinárodní charakter.

Program Culture 2000 přispívá k rozšíření společného kulturního prostoru evropských národů a podporuje jeho kulturní rozmanitost. V této souvislosti podporuje spolupráci mezi tvůrčími umělci, kulturními organizacemi, soukromými a veřejnými pořadateli, aktivitami kulturních "networků" a jiných partnerů a rovněž mezi kulturními institucemi členských států EU a dalších zemí zapojených do programu, zvláště v oblasti umělecké tvorby a ochrany společného kulturního dědictví.

Jeho cílem je podpora kulturního dialogu a vzájemné znalosti kultury a historie evropských národů, podpora tvůrčí činnosti a nadnárodního šíření kultury, mobility umělců, kulturních pracovníků, odborníků a dalších činitelů v kulturní oblasti a jejich děl, především s důrazem na mládež, sociálně znevýhodněné osoby a na kulturní rozmanitost, sdílení a zdůraznění společného kulturního dědictví evropského významu, šíření know-how a podpora osvědčených postupů při jeho konzervaci a ochraně, zlepšení přístupu ke kultuře a účasti na kulturním dění v Evropské unii pro co největší počet občanů.

Program Culture 2000 uděluje finanční příspěvky kvalitním, inovativním projektům, které podporují kreativitu, vykazují skutečnou evropskou přidanou hodnotu a odrážejí současné směry a zájmy subjektů v oblasti kultury.

Každý rok je v rámci programu vypsána výzva k podávání žádostí o podporu projektů (call for proposals). Výzvy na roky 2002, 2003 a 2004 měly stanovenu jednu kulturní oblast jako prioritní:

- v roce 2002 se jednalo o výtvarné umění (visual arts): moderní a současné výtvarné umění a ostatní související formy uměleckého výrazu: malířství, sochařství, video art, cyber art, fotografii, průmyslový a komerční design, textilní design, architekturu, grafiku, užité umění a umělecké řemeslo.

- v roce 2003 byla prioritní oblastí performing arts (scénická umění) zahrnující divadlo, tanec, hudbu, operu, hudební divadlo, pouliční divadlo a cirkus.

- v roce 2004 se program zaměřil na kulturní dědictví (cultural heritage) - movité a nemovité kulturní dědictví, historické archivy a knihovny, archeologické dědictví a kulturní dědictví nacházející se pod vodou, kulturní místa a kulturní krajiny.

Výzvy na roky 2005 a 2006 již nemají prioritu v jedné kulturní oblasti , ale je možné žádat i o podporu víceoborových projektů.

Již nyní je možné se připravovat na projekty, které začnou v roce 2006 (nejdříve v květnu 2006 - s přesahem do roku 2007 - v rámci kategorie ročních projektů a v rámci kategorie víceletých projektů na období let 2006-2008.

Každoročně jsou podporovány také projekty z oblasti kniha, četba a překlad.V případě překladových projektů se jedná o národní projekty - překlad knih z cizích jazyků do češtiny, případně jiného minoritního jazyka používaného na území ČR.

Všechny projekty, které jsou v rámci programu Culture 2000 vybírány, musí splňovat alespoň jedno z následujících kritérií: zaměření na veřejnost (dostupnost pro občany), uplatnění nových technologií či médií v kulturní tvorbě nebo na tradice a inovace; propojení minulosti a budoucnosti.

Evropská komise zveřejnila na svých internetových stránkách návrh nového programu navazujícího na dosavadní program Culture 2000. Nový program je koncipován na období let 2007-2013. Obecným cílem programu je posílení společného kulturního prostoru prostřednictvím rozvoje kulturní spolupráce mezi tvůrci, kulturními aktéry a kulturními institucemi za současné podpory evropského občanství.

Celkový rozpočet programu je navrhován ve výši 408 mil. €. Návrh programu byl předložen Evropskému parlamentu a Radě spolu s návrhy dalších programů zaměřených na vzdělání (Erasmus, Comenius, Leonardo, Grundtwig), mládež (Youth) a audiovizi (Media 2007). Rozhodnutí o návrhu se očekává koncem roku 2005.


Po celou dobu trvání programu a pro každou kulturní oblast jsou stanoveny dva základní kategorie projektů:

1. roční projekty - mohou trvat nejdéle jeden rok,  finanční podpora činí 50 000 € až

150 000 € a pokryje nejvýše 50 % celkového rozpočtu projektu, projektu se musí zúčastnit nejméně tři spoluorganizátoři ze tří různých zemí zapojených do programu. Je stanovena podmínka nejméně 5% spoluúčast každého spoluorganizátora na celkovém rozpočtu projektu.

2. víceleté projekty – na dva až tři roky, musí být podloženy smlouvou mezi spoluorganizátory sepsanou dle právní formy platné v jedné ze zemí zapojených do programu a podepsané všemi spoluorganizátory. Dohoda musí přesně a jasně popisovat cíle projektu a iniciativy, jakými mají být dosaženy, právě tak jako roli každého spoluorganizátora při koncipování, realizaci a financování projektu (opět min. 5% finanční spoluúčast), finanční podpora každého z vybraných projektů nepřesáhne 60 % z celkového rozpočtu projektu. Částka bude vyplácena postupně během období trvání dohody a bude obnášet maximálně 300 000 € ročně. Projektu se musí účastnit nejméně pět spoluorganizátorů z pěti různých zemí zapojených do programu.

Jako spoluorganizátoři se mohou projektů účastnit pouze právní subjekty z 30 evropských zemí, které mají v současné době do programu přístup: 25 členských států EU, státy EFTA: Island, Lichtenštejnsko, Norsko a kandidátské státy Bulharsko, Rumunsko a Turecko.


Využívání programu u nás

Z celkového počtu 672 podaných žádostí bylo v roce 2004 podpořeno 233 projektů. České organizace se podílela celkově na 23 projektech. V deseti případech uspěli v rolích vedoucích projektů, v 13 případech se na projektech podíleli v rolích spoluorganizátorů. Úspěšnost českých organizací účastnících se grantového řízení činí 42 %, celková úspěšnost žadatelů činí 33 %.

Česká republika byla velmi úspěšná v rámci výzvy na rok 2004 věnované zachování a připomenutí hlavních památných míst a archivů spojených s deportacemi. Bylo podáno celkem 89 žádostí, přičemž z nových členských států byla nejaktivnější právě Česká republika (pět projektů). Následovalo Polsko (4). Celkem bylo vybráno 27 projektů – z pěti českých uspěly hned tři - Nadace Terezín (s projektem Ghetto Terezín), Židovské společenství Olomouc (s pamětní deskou 1520 olomouckým židům zabitým v koncentračních táborech) a Památník Lidice (s novou stálou expozicí v Muzeu Památníku Lidice).  Dva odmítnuté české projekty byly vyřazeny pro nedodržení formálních podmínek - v jednom případě předkladatel nesplňoval podmínku existence trvající nejméně po dobu dvou let, ve druhém nepoužil požadovaný formulář.

Pro rok 2005 vybrali zástupci Evropské komise tři projekty s celkovým rozpočtem ve výši téměř 530 000 eur. Celkem bylo k posouzení předloženo dvacet projektů, z nichž byly čtyři shledány z formálního hlediska za nevyhovující. Z konečného počtu šestnácti žádostí o podporu pocházely čtyři z Francie, po třech z Rakouska a Řecka, po dvou z Velké Británie a Maďarska a po jednom z Polska a Německa. Na čekací listinu byla zařazena jedna rakouská a jedna francouzská žádost. Z České republiky se výzvy nezúčastnila žádná organizace.

Způsobilými žadateli jsou veřejné nebo soukromé subjekty s právním statutem; musí se jednat o neziskové organizace a nezávislé subjekty, které působí v oblasti kultury a které jsou zaměřeny na veřejný prospěch (především v oblasti popsané v cíli programu).

Tyto subjekty musí sídlit nejpozději od 1. května 2004 v jednom z 25 členských států Evropské unie a musí fungovat déle než dva roky, přičemž roční účetní uzávěrky za poslední dva roky musí být ověřené nezávislým auditorem/účetním.

Projekty musí začít nejpozději 1. července 2005 (včetně přípravné fáze) a musí skončit nejpozději 30. června 2006. Maximální délka projektů je 12 měsíců. Rozpočet, který má program k dispozici na rok 2005 představuje 800 000 €. Maximální výše podpory EU může činit 75 % uznatelných nákladů projektu. Částka podpory jednoho projektu se musí pohybovat v rozmezí 10 000-40 000 €.

Pro přímou podporu kulturních aktivit, je vedle programu CULTURE 2000, určen program na podporu audiovizuální tvorby Media Plus.


MEDIA PLUS

Program Media Plus s rozpočtem 400 milionů eur na období let 2001-2005 podporuje výrobu, distribuci a propagaci evropských audiovizuálních děl. Podpora se týká televizní a filmové produkce, původních dokumentárních děl, animovaných děl a multimédií. Program by měl být prodloužen do roku 2006.

Finanční podporu v rámci programu Media Plus využívají producenti, televize, firmy zaměřené na nová média, distributoři, prodejci, ale i filmové školy, pořadatelé tvůrčích dílen a organizátoři festivalů.

V rámci programu je vyčleněno 50 milionů eur pro program Media Training, jehož smyslem je podporovat akce zaměřené na další vzdělávání profesionálů v audiovizi (managment, scenáristika, nové technologie, animovaný film atd.). Také do tohoto programu - stejně jako do celého programu Media Plus - mají přístup i čeští zájemci.


CEMS Master

Tento program se snaží vybavit studenty mezinárodními zkušenostmi. Hlavními požadavky na úspěšné absolvování tohoto programu jsou mezinárodní zkušenosti a znalosti vedle podnikavosti a flexibility. Student absolvuje předepsané semináře a kurzy s evropskou tématikou vyučované v cizím jazyce. Musí plynule hovořit třemi evropskými jazyky. V těchto jazycích je pak třeba složit náročnou zkoušku, která na rozdíl od českých zkoušek vyžaduje hlavně obratnost v jazyce a jeho použití a již méně se hledí na přesné gramatické konstrukce.

Další podmínkou absolvování programu je tzv. Business Project. Student zde v mezinárodním týmu řeší určitý obchodní problém pod dozorem odborníků z praxe.

Asi největší devizou tohoto programu je však další podmínka. Tou je nutnost strávit minimálně semestr v zahraničí na jedné z CEMS universit. Přínosem je určitě také minimálně tří měsíční odborná praxe v nějaké firmě v zahraničí.

Po úspěšném absolvování tohoto dlouhého seznamu požadavků získává student společně s titulem na své domácí univerzitě i titul CEMS Master (od podzimu 2002 zkráceně MIM - Master in International Management). Promoce se koná každý rok na jiné z partnerských universit.

Program CEMS není jen o studiu, ale i trávení společného času mladých lidí z celé Evropy. Každý rok jsou pořádány konference pro studenty. Studenti se sdružují do klubů a společně s absolventy tohoto programu se účastní společných akcí, ať už je to lyžování, plachtění nebo jen společná posezení či pravidelné sportovní vyžití. Stejně tak se snaží absolventi udržovat společné celoevropské podvědomí a kontakty mezi zeměmi.

Myšlenka společného programu evropských universit je v současnosti určitě aktuální myšlenkou, která by určitě neměla zůstat jen na poli ekonomickém. Zkušenosti a celoevropské cítění, které student studiem takovéhoto programu získá, by určitě zjednodušily a urychlily spojení Evropy nejen na úrovni akademické.


Mgr. Zuzana Bažantová, Mgr. Karel Vratišovský



Odkazy na internetové stránky jednotlivých programů:


Sokrates


Národní agentura programu Socrates

U Lužického semináře 13

118 01 Praha 1

tel.: +420 257 530 504, +420 257 011 344

fax : +420 257 532 407

e-mail: info@socrates.cz

Web: http://www.socrates.cz




Leonardo da Vinci


Národní vzdělávací fond

Opletalova 25

110 00 Praha 1

tel.: +420 224 500 522, fax: 420 224 500 502

E-mail: leonardo@nvf.cz

Web: http://www.nvf.cz/leonardo



AKTION

DZS MŠMT

Senovážné náměstí 26, Praha 1

tel.: +420 224 230 069, fax: +420 224 229 697

E-mail: aktion@dzs.cz Web: http://www.dzs.cz/aktion/aktion.htm



CEEPUS


DZS MŠMT

Senovážné nám. 26, Praha 1

tel.: +420 224 398 263, +420 224 222 583

E-mail: ceepus@dzs.cz Web: http://www.dzs.cz/CEEPUS




AIESEC Česká republika


Senovážná 2


110 00  Praha 1


Tel.:+420 224 235 192, 224 237 417


Fax.: +420 224 218 685


E-mail: info@cz.aiesec.org, cz.mc@aiesec.org


Web: http://www.aiesec.cz





Česká kancelář CULTURE 2000

Divadelní ústav


Celetná 17


110 00 Praha 1

Tel.: +420 224 809 134, 118-119

Fax: +420 222 326 121

E-mail: info@culture2000.cz

Web: http://www.culture2000.cz





Mládež


Česká národní agentura Mládež

Na Poříčí 12

115 30 Praha 1

tel./fax: +420 224 872 280

E-mail: youth@youth.cz Web: http://www.youth.cz



Eurodesk

ČNA Mládež/IDM MŠMT ČR

Senovážné nám. 24

116 47 Praha 1

Tel./fax: +420 234 621 261

E-mail: eurodesk@adam.cz

http://www.eurodesk.cz/




MEDIA Desk Česká republika

Národní 28

110 00 Praha 1

Tel: +420 221 105 209-210

http://www.mediadesk.cz




CEDEFOP  - Evropské středisko pro rozvoj profesní přípravy


Národního ústavu odborného vzdělávání:


Weilova 1271/6

102 00 Praha 10

www.nuov.cz





Národní centrum Europass ČR


Národní ústav odborného vzdělávání

Weilova 1271/6

102 00 Praha 10

tel.: +420 274 862 251-6, +420 274 865 256

fax: +420 274 863 473


E-mail: europass@nuov.cz

www.europass.cz, www.nuov.cz 



Ploteus – informační portál


http://europa.eu.int/ploteus/portal/home.jsp









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.