14. září 2005

Akademická praha

CYKLUS POPULARIZAČNÍCH PŘEDNÁŠEK POŘÁDANÝ AKADEMIÍ VĚD ČR A UNIVERZITOU KARLOVOU V PRAZE


Přednášky se konají každou druhou středu v měsíci

od 17:00 do 19:00 h

místnost 206, AV ČR, Národní 3, Praha 1


14. září 2005

Méně známá tvorba J. A. Komenského

PhDr. Jiří Beneš, Kabinet pro klasická studia Filozofického ústavu AV ČR

Většina prací J. A. Komenského vyšla ještě za jeho života tiskem. Zcela nezaslouženě zůstaly na okraji pozornosti rukopisy, které autor již nestačil připravit k vydání, a dále ty, které se dochovaly třeba jen v jediném tištěném exempláři. Příkladem prvého je rozsáhlý pracovní záznamník „Clamores Eliae“, který vznikal v posledním pětiletí Komenského života (1665–1670), příkladem druhého je anonymně vydané politické provolání na počest švédského krále Karla X. Gustava „Votiva acclamatio“ z r. 1658.


12. října 2005

Co vše si lze představit pod pojmem SMOG

Prof. RNDr. Jan Bednář, CSc., Matematicko-fyzikální fakulta UK Praha

Přednáška se zaměří na historii vývoje znečištění ovzduší v městských a průmyslových oblastech, na vznik pojmu SMOG, na redukční (tzv. zimní) a oxidační (tzv. letní) typy smogu, na smogové situace a jejich vztah k meteorologickým faktorům. Posluchači se také dovědí, co lze udělat pro zlepšení stavu ovzduší ve městech.


9. listopadu 2005

Sklo kolem nás

Prof. Ing. Lubomír Němec, DrSc., Ústav anorganické chemie AV ČR

přednáška v rámci Týdne vědy a techniky 7.–13. 11. 2005

Sklo je materiálem velkého rozsahu složení, příprav i použití. Má ale něco společného s vědou? Vznikají stále nová skla a skelné materiály překvapivých vlastností, a zároveň se průmyslové procesy podřizují předpovědím matematických modelů. V oblasti modelování moderních principů tavicích procesů vybudovala česká věda světově uznávanou školu matematického modelování a přispěla novými experimentálními metodami k poznání tohoto procesu. Na základě práce českých vědců a technologů vznikla firma, která úspěšně šíří své technické aktivity do téměř všech států světa vyrábějících sklo. Věda tak přispívá k udržení dobré značky českého skla  v nových oborech, které se vyvinuly z tradičních českých sklářských výrob.


14. prosince 2005

Elitní vrstvy raně novověké společnosti a jejich prezentace

PhDr. Zdenek Hojda, CSc., PhDr. Ivana Ebelová, CSc.,Filozofická fakulta UK Praha, Katedra pomocných věd historických a archivního studia

Cílem přednášky, která bude doprovázená bohatým obrazovým materiálem, je podat základní informaci o elitách v období raného novověku se zaměřením na české prostředí. Přednášející se zaměří na jejich výchovu a vzdělávání, také na kulturní činnost týkající se mj. knižní kultury, sběratelství a stavební činnosti.

Vstup volný do vyčerpání kapacity sálu.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.