(sach) • 9. září 2005

World Press Photo opět v Praze

Vítězná fotografie indického fotografa Arka Datty

Už popatnácté do hlavního města doputovala výstava fotografií, oceněných v největší soutěži novinářské fotografie na světě. Podobně jako v loňském roce nejvíce zasáhla do zpravodajských obrazů zkušenost z Iráku, jsou i letošní fotografie úzce spojeny s lidským utrpením. Následky tsunami, katastrofa v súdánském Dárfúru, ale i beslanská tragédie jsou leitmotivy, které se nesou jubilejním padesátým ročníkem soutěže World Press Photo.

Do letošního ročníku se přihlásilo 4266 fotografů ze 123 zemí. Porotci se nakonec o vítězích jednotlivých kategorií rozhodovali mezi téměř sedmi desítkami tisíc snímků, hlavními kritérii přitom byly význam zobrazované události a kvalita vizuálního provedení. Soutěž World Press Photo ukazuje fotožurnalistiku v její necenzurované podobě, každý, kdo projde expozici v Křížové chodbě Karolina tak musí počítat i s výjevy, které se například v denním tisku kvůli své drastičnosti běžně neobjevují. Mezi vystavenými snímky ale nechybí ani přírodní scenérie nebo sportovní momentky.

Absolutním vítězem 50. ročníku se stal indický fotograf Arko Datta s fotografií ženy truchlící nad mrtvím manželem, jednou z mnoha obětí prosincové vlny tsunami v Indonézii. Výstava v zásadě mapuje nejdůležitější události roku 2004, další fotografie dokumentují katastrofu v súdánském Dárfúru, teroristický úrok v Beslanu, ale také americké prezidentské volby nebo smrt Jásira Arafata. Dánský fotograf Jan Grarup například ukazuje život ve slovenských romských vesnicích, sportovní fotografií minulého roku se nesl především duch aténské olympiády.

Největší světová soutěž fotografické žurnalistiky je u nás spojena i s předáváním ceny hlavního města Prahy, kterou uděluje dle vlastního uvážení pražský primátor. Letos převzal cenu z rukou Pavla Béma Ital Alessandro Digaetano za snímek z čínské oblasti Lujianzui. Digaetano na této a několika dalších fotografiích zachycuje postupnou proměnu nejrychleji se rozvíjející světové ekonomiky, kde moderní industriální stavby nemilosrdně válcují pomalejší životaběh staré Číny.

Jubilejní padesátý ročník World Press Photo se stal v jistém ohledu zlomovým, letošní snímky se sešly výlučně v digitální podobě, reportážní fotografie se již s klasickými fotografickými procesy definitivně rozloučila. Mezi přihlášenými fotografy nechybělo ani 27 zástupců české fotožurnalistiky. Podobný úspěch, jako v loňském roce Jan Šibík ve sportovní kategorii, ale letos žádný z nich nezazanmenal.

(sach)


- výstava World Press Photo probíhá v prostorách Karolina od 9. září do 3. října, otevřeno je denně od 10.00 do 18.00 hodin.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.