16. září 2005

Reakce na dokument "Evropské proměny v hudební výchově"


Tato diskuze neobsahuje názory a informace, které by vyjadřovaly oficiální stanovisko Univerzity Karlovy v Praze a jejich zaměstnanců
  díky za článek ( , 9-.-0.2005 )
 
díky za dobrý článek
 
 
  Příjemná atmosféra kongresu ( Ing. Libuše Novotná, Ing. Zdeněk Vávra , 9-.-0.2005 )
 
Jsme velmi rádi, že jsme se jako spolupořadatelé mohli zúčastnit Mezinárodního hudebního kongresu EAS "Na dobrém počátku všechno záleží" ve dnech 12.-15. května 2005.

Příprava kongresu, která začala v roce 2003, pro nás znamenala nejen mnoho práce v oblasti překladů a komunikace, ale i řadu nových kontaktů s odborníky z celé Evropy. Vyvrcholením našeho úsilí byla společná prezentace s panem doc. PhDr. Milošem Kodejškou, CSc. dne 14.5.2005 pod názvem "Smysl pro cit a krásu ve výchově dítěte v rodině a škole", kde jsme představili propojení hudebního projevu, pohybu, tance, výtvarných a dramatických činností s intelektuálními aktivitami ve výuce cizích jazyků. Po shlédnutí učebních materiálů a názorné ukázky výuky vyjádřili mnozí odborníci z celé Evropy přání vyučovat podle rolinovské metody.

Za všechny kolegy z Jazykového studia ROLINO bychom rádi vyjádřili obdiv panu doc. Kodejškovi za organizační zabezpečení kongresu, který proběhl ve velmi příjemné a uvolněné atmosféře, především ale za odborný přínos a praktické zkušenosti, kterými celou akci povznesl a obohatil. Praha se stala v květnových dnech hlavním městem hudební Evropy!

S úctou

Ing. Libuše Novotná
Ing. Zdeněk Vávra
Jazykové studio ROLINO

 
 
   Po kongresu ( Irena Medňanská , 0-.-1.2005 )
 
Pražský kongres Európskej asociacie pre školskú hudobnú výchovu dôrazne upozornil na neustále klesajúcu spevnosť detí predškolakého a mladšieho školského veku v celoeurópskom kontexte. Objektívne príčiny, najmä zmena rodiny, jej vzájomných vzťahov, absencia času pre spoločné hudobné aktivity nielen nerozvíjajú hudobné schopnosti detí, ale paralelne otupujú emocionálnosť.

Hudobní pedagógovia z celej Európy si už zvykli, že ich kompetentní nevypočujú a najmä nevytvoria dostatočný časový priestor pre všetky formy hudobných činností, ale práve vzájomnou konštruktívnou diskusiou hľadajú rezervy v tom, čo majú k dispozícií. Teraz napr. na Slovensku aj voľnočasové aktivity po vyučovaní, ktoré sa dajú veľmi dobre využiť práve pre umelecké výchovy. Chce to len zanieteného učiteľa a jeho ochotu rozvíjať a najmä prežívať radosť z vlastného muzicírovania v deťmi. Irena Medňanská



 
 
  Výborná organizácia a atmosféra kongresu ( doc. PaedDr. Daniel Šimčík, PhD. , 0-.-1.2005 )
 
Ako aktívny účastník kogresu EAS v Prahe chcem vyjadriť úprimné poďakovanie organizátorom kongresu a predovšetkým doc. PaedDr. Milošovi Kodejškovi, CSc. ako hlavnému garantovi tohto významného podujatia za veľmi dobrú organizačnú prípravu a bezproblémový priebeh kongresu. Zvlášť oceňujem tú skutočnosť, že hlavné motto kongresu: "Na dobrém počátku všechno záleží" výstižne vyjadrovalo nielen problémy a aktuálnu situáciu v hudobnej pripravenosti detí predškolského a mladšieho školského veku, ale aj vhodne upozorňovalo na nutnosť návratu k cenným hodnotám a tradíciám českého a slovenského školstva ( J. A. Komenský ).
V tejto súvislosti zároveň vysoko oceňujem zainteresovanie európskych študentov - budúcich učiteľov hudobnej výchovy na programe konferencie EAS. Prijaté komuniké je veľmi dobrým východiskom pre ďalšie vzájomné spoznávanie a uvedomovanie umeleckých a kultúrnych rozličností národov Európy, a tým aj pre lepšie uvedomenie si vlastných hodnôt toho-ktorého národa či regiónu.

doc. PaedDr. Daniel Šimčík, PhD.
Prešovská univerzita
Pedagogická fakulta
Slovenská republika
 
 
  Úspěšná reprezentace české hudební pedagogiky ( PaedDr. Marie Slavíková, CSc., Katedra hudební kultury FPE ZČU, Plzeň , 1-.-1.2005 )
 
Květnový pražský kongres EAS, pořádaný na UK v Praze, byl mimořádnou kulturní a společenskou událostí. Vzpomínky a dojmy účastníků ani s odstupem času nevyprchaly a jsou stále živé.
Mám-li se zmínit o tom, co mne v průběhu kongresu nejvíce zaujalo, pak to bylo v první řadě velké množství účastníků z dvaceti evropských zemí, kteří k nám přijeli s neformálním zájmem o dění v hudební pedagogice a se snahou poznat naší zemi a její kulturu. Otevřenost, přátelskost a sdílnost těchto kolegů ze zahraničí byla pro mne milým překvapením a podnětnou zkušeností. Přála bych českým učitelům, aby měli více příležitostí setkávat se se zahraničními kolegy v oboru a osobně poznávat školství a život našich sousedů.
Velice mne zaujal též projekt Evropského studentského fóra, které proběhlo v rámci kongresu. Ve svém veřejném závěrečném vystoupení studentští zástupci několika evropských zemí prezentovali názory a stanoviska, k nimž dospěli během několikadenního rokování o zásadních problémech vysokoškolského hudebně pedagogického vzdělávání.
Silným zážitkem byla i hrdost na uměleckou úroveň domácích dětských hudebních souborů, které všechny vynikajícím způsobem reprezentovaly českou kulturu a hudební školství, ať to byly soubory Bambini di Praga, Notičky, Limbora, Aries nebo Smíšený komorní soubor z PedF UK v Praze. Země, která má ve své mladé generaci takový hudební a tvořivý potenciál, by měla učinit maximum pro jeho uchování a podporu.
Z pohledu účastníka kongresu lze litovat jen jednoho: že nebylo možné stihnout navštívit všechny nabízené semináře, diskusní fóra a workshopy, neboť všechny byly kvalitní a zajímavé, většina z nich byla i kvalitně tlumočena.
Stála-li v pozadí celého projektu skromná osoba Doc. Dr. Miloše Kodejšky, pak nelze než tohoto schopného organizátora a manažera s krásným vztahem k lidem pražské univerzitě upřímně závidět. Jemu i všem dalším organizátorům kongresu patří srdečný dík za mimořádný zážitek. Přejeme si, aby se podařilo podobnou akci v České republice někdy znovu zopakovat.
 
 
  Název: 
  Autor: 
  Email: 
  Text: 
  
Kontrolní otázka: Kolik je dv plus osm? (odpovězte číslicí)

 
   




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.