19. září 2005

Unikátní nález archeologů z Filozofické fakulty

Čeští archeologové se mohou pochlubit výjimečným nálezem více jak tisíce stříbrných a zlatých mincí ze starověkého města Pistiros. „Objevili jsme mince všech thráckých králů včetně Filipa II.,“ řekl vedoucí expedice prof. Jan Bouzek z Filozofické fakulty.

Město Pistiros, na jehož průzkumu čeští archeologové spolupracují s bulharskými kolegy již dvanáct let, Filip II. pobořil kolem roku 345 př. Kr. Pistiros byl založen po dohodě s místním thráckým králem kolem poloviny 5. století př. Kr. Podle archeologických vykopávek mělo město asi tři sta metrů s kamenným opevněním na obvodu. Navíc se nacházelo v oblasti těžby železa a výroby bronzu.

Co dělá z hlediska České republiky archeologický výzkum skupiny prof. Bouzka ještě zajímavější, je nález tzv. duchcovské laténské spony, která byla patrně vyrobená v Čechách. „Sponu zde pravděpodobně ztratili Keltové, když loupili v městských ruinách,“ řekl prof. Bouzek. Stejní Keltové, kteří se roku 278 př. Kr. podíleli na zničení a vypálení Pistiru. „Když už jsme se jako Češi podíleli na vypálení města, splácíme alespoň dluh znovuobjevením tohoto dramatického příběhu,“ říká s humorem prof. Bouzek.

Archeologické výzkumy skupiny kolem prof. Bouzka byly již publikovány ve dvou monografických svazcích a v dohledné době se počítá i se třetím. V pořadí třetí byl i kongres černomořských studií, který společně od 10. do 18. září v budově Univerzity Karlovy v Jinonicích pořádaly Filozofická fakulta a Fakulta humanitních studií. „Přijelo na dvě stovky účastníků de facto z celého světa včetně Německa, Itálie, Turecka, Gruzínska, ale i Austrálie nebo Kanady,“ dodal prof. Bouzek. „Že se kongres uskutečnil právě v Praze, ukazuje na vysokou prestiž, jakou česká archeologie ve světě má.“

(svo)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.