27. září 2005

AEGEE v Praze slavila dvacáté výročí založení


Největší studentská organizace v Evropě si víkendovou konferencí v Praze připomněla dvacáté výročí svého vzniku. Hranice Evropského studentského fóra dnes sahají od Británie po Bělorusko, Ukrajinu či Turecko. Pražská pobočka organizace známé pod zkratkou AEGEE byla zakládaná jako první svého druhu v zemích bývalého východního bloku.

Do Prahy se přesně po dvaceti letech od chvíle, kdy byla AEGEE v Paříži založena, sjelo na tři sta hostů, vedle zakladatelů organizace a jijích čestných členů i studenti z více než dvaceti evropských zemí. Kromě přehledu dosavadních aktivit tvořila hlavní náplň pražské konference AEGEE 20 – The Happening série panelových diskusí na téma budoucnosti sjednocené Evropy. Své otázky kladli studenti předním českým i zahraničním akademiků, vládním zaměstnancům i podnikatelům. Záštitu nad akcí převzal předseda vlády ČR Jiří Paroubek a bývalý prezident ČR Václav Havel, podporu vyslovila řada dalších českých politiků a diplomatů, například ministři Petra Buzková a Cyril Svoboda.


Evropské studentské fórum je nepolitickým, nenáboženským a nevládním sdružením, organizujícím tématické konference, kulturní výměny, jazykové kursy a letní univerzity. V rámci organizace spoluexistuje několik zájmových skupin, specializujících se na různá společenská témata, od životního prostředí a lidských práv, přes ekonomiku, až po umění. Téměř každý víkend na některém místě v Evropě AEGEE organizuje 2-3 denní setkání svých členů.


Pražská pobočka Evropského studenstského fóra má dnes okolo 110 členů, vůbec první větší akcí, kterou v Praze AEGEE uspořádala, byl kongres Quovadis Czechoslovakia na podzim 1992, který se zabýval aspekty tehdejšího rozdělování Československa. Přijelo na něj asi 150 studentů. V Praze později proběhla i premiéra tzv. Cestovní letní univerzity, projektu, kdy během dvou týdnů projíždějí studenti vybranými evropskými městy.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.