DISKUZE: Pohřeb živé komparatistiky

Barbora Umancová • 21. října 2005

Reakce na dokument "DISKUZE: Pohřeb živé komparatistiky"


Tato diskuze neobsahuje názory a informace, které by vyjadřovaly oficiální stanovisko Univerzity Karlovy v Praze a jejich zaměstnanců
  lehce patetická moralita ( Veronika Štefanová , 0-.-1.2005 )
 
Jsem studentkou 3. ročníku oboru komparatistika. Ze šesti bývalých vyučujících zbyli na oboru dva- Doc. Hrbata a Doc. Putna. Výuka "nových" (jedná se o docenty z jiných oborů, zejména bohemistiky) profesorů je kvalitní, alespoň dle mých zkušeností. Vadí mi ovšem svévolné zrušení samostatného Centra komparatistiky, nejistá budoucnost oboru(náš nový šéf Doc. Bílek nedokázal říci ani to, kdo bude zkoušet u prosincových postupových zkoušek), zamýšlená změna na obor pro druhý cyklus studia, přiblížení k bohemistice, která většinu studentů komparatistiky příliš nezajímá.
Vadí mi pocit bezmoci zamezit těmto změnám, protože jsou legální. Kromě legality existují totiž také slušnost a vůle ke komunikaci. Škoda, že si toho pan děkan Vacek nevšiml.
 
 
  Šetření ( Iveta Holá , 0-.-1.2005 )
 
Poté, co jsem si přečetla příspěvek Pohřeb živé komparatistiky, musím se zastat pana děkana Vacka. Rušení menšinových oborů univerzit je ten nejobvyklejší způsob, jak ušetřit peníze, které obzvláště v českém vysokém školství. Pokud chce být ta která univerzita moderní institucí, nemůže živit desítky oborů, o které je mezi studenty jen minimální zájem. Už selským rozumem se dá pochopit, že menší instituce,která investuje svéprostředky např. do moderního vybavení, platů špičkových kantorů nebo rozšiřování knihoven, na trhu obstojí daleko lépe, než obr s přebujelým aparátem, který se dá jen těžko uživit a zachovat.
Iveta Holá, nezávislá kulturoložka
 
 
  Název: 
  Autor: 
  Email: 
  Text: 
  
Kontrolní otázka: Kolik je tyi plus osm? (odpovězte číslicí)

 
   




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.