9. listopadu 2005

Databáze v knihovně Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze

Knihovna UK ETF je významnou knihovnou pro obory teologie, filozofie a religionistiky. Nabízí také podstatné zdroje pro historii a další humanitní popř. sociální vědy. Základ knihovny tvoří fond čítající přibližně 120 tisíc svazků knih a časopisů. Roční nárůst fondu je přibližně 2000 knih a 800 čísel časopisů (223 titulů). Knihovnu navštěvuje cca 2500 čtenářů z řad studentů či vyučujících na UK, ale také z řad odborné veřejnosti.

Vedle tištěných zdrojů nabízí knihovna přístup k mnoha elektronickým databázím, které jsou v současnosti nezbytnými nástroji pro vědu, výzkum i výuku v těchto oborech. Cílem tohoto příspěvku je představit nejdůležitější unikátní elektronické zdroje, které UK ETF prostřednictvím knihovny nabízí svým uživatelům.

Typy zpřístupňovaných databází

Dle základní typologie lze databáze dělit na:

- plnotextové

- bibliografické

- faktografické

Pro humanitní obory je nutné plnotextové databáze dále dělit na:

- pramenné databáze

- článkové databáze

Plnotextové databáze – pramenné – nabízejí přístup k plným textům pramenů starověké, středověké i novověké literatury. UK ETF zpřístupňuje databáze Patrologia latina, Acta sanctorum, Luthers Werke, z českých Manuscriptorium. Významné databáze tohoto typu najdeme také na serveru Ústavu klasických studií FF MU v Brně: CETEDOC Library of Christian Texts, Thesaurus Linguae Graecae, Legenda Aurea, Aristoteles Latinus Database.

Plnotextové databáze – článkové – nabízejí přístup k podrobným bibliografickým záznamům i k plným textům článků z časopisů či sborníků. Pro humanitní obory jmenujme databáze EBSCO Host, ProQuest, ATLAS, JSTOR. Ebsco, ProQuest a Jstor jsou přístupny z celé UK. ATLAS nabízí pouze UK ETF.

Bibliografické databáze – zpřístupňují podrobné bibliografické záznamy nejrůznějších typů dokumentů – článků, esejí, monografií. Mohou obsahovat i abstrakt. Příkladem mohou být databáze přístupné z celé UK: Web of knowledge, Philosophers‘ Index (FF UK, FHS UK, ETF UK), či pouze z UK ETF: ATLA RDB, Index Theologicus.

Faktografické databáze – uvádějí konkrétní údaje a mohou mít textový nebo numerický charakter. V humanitních oborech se setkáme s databázemi typu encyklopedie, slovník, rejstřík. Některé faktografické databáze mohou odkazovat další literaturu a mít bibliografickou součást. Jako příklad uveďme významnou encyklopedickou a slovníkovou databázi Oxford Reference Online, která je přístupná z celé UK. Více o typologii databází viz lit. č. 1.

Popis vybraných databází

Ze všech výše uvedených typů zpřístupňuje knihovna UK ETF významné zástupce. Jejich přehled nabízejí webové stránky knihovny http://www.etf.cuni.cz/library či digitální knihovna http://www.catharina.cz. Vstoupit do online databází můžete též přes Bránu informací (http://bi.cuni.cz) nebo Infozdroje (http://www.infozdroje.cz).

Vaší pozornosti by neměly uniknout následující tituly, které UK ETF získala v letošním roce:

Digitální corpus Lutherova díla

Evangelická teologická fakulta UK v Praze zakoupila letos výmarské vydání Lutherových spisů na CD-ROM (Luthers Werke-WA) a zpřístupnila je nejen studentům, ale prostřednictvím své knihovny také odborné veřejnosti a všem zájemcům o spisy německého reformátora. Elektronická verze základní tištěné řady Lutherova díla pochází z roku 2002 a vznikla za spolupráce společností ProQuest a Chadwyck-Healey, které uživatelé již znají z oblíbeného digitálního zpřístupnění Migneho celku latinské patrologie.

Celý soubor Lutherova díla čítá na 69 svazků vlastních spisů, 12 svazků věnovaných biblickému překladu, 6 svazků Tischreden a konečně 18 svazků Lutherovy korespondence, včetně registrů. V tištěné formě je vydáván od roku 1883 a dodnes není zcela ukončen. Zbývá věcný rejstřík k oddílu „Schriften“. Tímto souborným vydáním je předkládána jedna z největších edic díla jediného autora vůbec. Ke studiu života a díla reformátora představuje Výmarské vydání nezbytný historicko-kritický nástroj pro teology a historiky, jazykové i literární vědce.

Práce s databází v jazykovém prostředí anglicko-německém je snadná a uživatel seznámený s elektronickou latinskou patrologií s ní nebude mít větších potíží. UK ETF má na jeden rok též k dispozici webové rozhraní této databáze (http://luther.chadwyck.co.uk/).

Zbývá tedy jen popřát všem zdar při práci s kompletním Lutherovým dílem, konečně digitalizovaným.

obrázek převzat z: http://luther.chadwyck.co.uk/

ATLA a ATLAS

Databáze ATLA RDB je základním nástrojem pro studium teologie a religionistiky. UK ETF získává tuto databázi již od počátku 90. let ve formě síťového CD-ROM. Databáze zpřístupňuje záznamy časopiseckých článků, knižních recenzí a studií ze sborníků.

Obsahuje:

· 416 tis. záznamů článků

· 211 tis. záznamů studií ze 15 tis. sborníků

· 432 tis. záznamů knižních recenzí 208 tis. titulů

· excerpuje 1580 odborných periodik, z nichž je 571 indexováno; včetně dvou tuzemských periodik: Communio Viatorum, Teologická reflexe (obě vydává UK ETF)

· jazykové zastoupení: 60% angličtina, 8% němčina, 6% francouzština, 1% španělština, 1% italština, 24% dalších jazyků

Pokrytí oborů: (převzato ze stránek asociace ATLA: http://www.atla.com)

K této DB se podařilo UK ETF zakoupit letos poprvé přístup též do sesterské databáze ATLAS, která zpřístupňuje plné texty článků 79ti vybraných teologických a religionistických periodik. Retrospektiva některých periodik sahá až do roku 1924. Tato DB je přístupná online z UK ETF. Svým pokrytím zcela specificky doplňuje DB ATLA a dále též plnotextové článkové polytematické zdroje jako jsou EBSCO Host nebo ProQuest, ke kterým má přístup celá UK.


Autorka článku:

PhDr. Barbora Drobíková, ředitelka knihovny UK ETF

Spoluautor:

Ota Halama, Th.D., odborný asistent Katedry církevních dějin UK ETF

Použité zdroje

1) PAPÍK, Richard. Vyhledávání informací III. Dialogové služby světových databázových center. Národní knihovna, 2002, roč. 13, č. 1, s. 20-30. Dostupné též na www: <http://knihovna.nkp.cz/Nkkr0201/0201020.html>.

2) Knihovna Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze [online]. Praha : UK ETF, c2002 aktual. 2005 [cit. 2005-11-08]. Dostupné na www: <http://www.etf.cuni.cz/library>

3) ATLA Religion Database® [online]. Chicago : American Theological Association, c2003 [cit. 2005-11-08]. Dostupné na www: <http://www.atla.com/products/catalogs/catalogs_rdb.html>

4) ATLASerials® [online]. Chicago : American Theological Association, c2003 [cit. 2005-11-08]. Dostupné na www: <http://www.atla.com/products/catalogs/catalogs_atlas.html>

5) Luthers Werke im WWW [online]. Weimarer Ausgabe. ProQuest Information and Learning Company, c2000-2005 [cit. 2005-11-08]. Dostupné na www: <http://luther.chadwyck.co.uk/>.

6) JONÁKOVÁ, Kaarolina, HOUDEK, Aleš, PAVLÍK, Jiří. Brána k informacím [online]. Praha : Univerzita Karlova v Praze, [cit. 2005-11-08]. Dostupné na www: <http://bi.cuni.cz>.

7) Infozdroje.cz [online]. Praha : Albertina icome Praha, c2003-2004 [cit. 2005-11-08]. Dostupné na www: <http://www.infozdroje.cz/>.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.