25. listopadu 2005

Tři významní autoři představili své novinky v Karolinu


Knihy tří významných autorů byly ve středu představeny v prostorách Karolina. „Obecné dobré podle Melantricha z Veleslavínů“ – tak se jmenuje počin PhDr. Miriam Bohatcové, monografie o dějinách knihtisku a české knihy v 16.–17. století, završující celoživotní práci autorky. Uznávaná česká divadelní vědkyně prof. Eva Stehlíková představila publikaci Antické divadlo. „Doufám, že kniha poslouží především dnešním studentům. Ve chvíli, kdy jsem nastupovala na univerzitu, byla o tomto tématu k dispozici jenom kniha z roku 1906,“ říká autorka. Do třetice výsledek svého zkoumání knih a knihoven českého středověku uvedl prof. Ivan Hlaváček.

Publikace Obecné dobré Marie Bohatcové popisuje majitele tiskáren, jejich rodinné vazby, pracovní kontakty doma i v zahraničí. Obsahem tisků jsou díla odborná, náboženská, mravoučná, včetně aktuální publicistiky a předchůdců našich novin. Stěžejní část je určena pro badatele starých tisků – poprvé je zde zveřejněn dosud nepublikovaný soupis melantrišských a veleslavínských tisků. Připojeny jsou dedikace v českém, německém a latinském jazyce.


Encyklopedie antického divadla prof. Stehlíkové se skládá ze tří částí. První obsahuje soupis divadelních staveb v oblasti někdejšího antického světa, včetně jejich popisu. Součástí hesel je i zobrazení dnešního stavu antických divadel. V druhé, nejobsáhlejší části textu, jsou abecedně řazená hesla, vysvětlující fakta týkající se antického divadla.

Publikace Knihy a knihovny v českém středověku obsahuje šestnáct samostatných studií věnovaných středověké knize, jejím autorům, tvůrcům i majitelům. Profesor Ivan Hlaváček se zamýšlí nad funkcí a postavením středověké knihy, připomíná generace jejich pěstitelů a věnuje se i institucím, které je uchovávaly a předávaly dalším generacím. Zároveň prostřednictvím knihy uvádí do dějin středověké kultury, do aktivit, které vyrůstaly jak z církevního prostředí klášterů a kapitul, tak ze světa panovnického dvora, velmožských sídel a středověkých měst.


(sach)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.