2. února 2006

Jeden den s fyzikou

V loňském roce, který Valné shromáždění OSN  na svém zasedání 10.6.2004 deklarovalo jako Mezinárodní (světový) rok fyziky, se konal již 10. ročník  akce MFF „Jeden den s fyzikou“. Ve čtvrtek 2.února 2006 pořádá MFF již 11. ročník této akce.

            Jeden den s fyzikou (dále jen JDF) je tedy již tradiční akcí více než padesátileté fakulty. Počátky JDF spadají do posledního desetiletí minulého století a tisíciletí, přesněji jsou svázány s datem 7. února roku 1996.

Tehdy byl určen první čtvrtek v měsíci únoru za ten správný den, kdy se otevřou dveře pracovišť a poslucháren MFF nejen maturantům a „aktuálním“uchazečům o studium na fakultě, ale všem zájemcům o fyziku i jejím příznivcům.

Doc. RNDr. Zbyšek Trka, DrSc., tehdejší proděkan pro fyziku, ve svém zvacím dopise učitelům a studentům středních škol charakterizoval JDF jako „...den přednášek a rozhovorů s pracovníky i studenty MFF UK, demonstrací zajímavých experimentů a prohlídek špičkových experimentálních zařízení na vědeckých pracovištích.“


Proč FYZIKA?


Při zahájení 9. ročníku zdůraznil prof. Zdeněk Němeček, DrSc. (současný děkan) význam oboru i studijního programu MFF: „Fyzika se svým dopadem dotýká nejhlubších otázek lidského poznání. Výrok zakladatele kvantové teorie W. Heisenberga, že to byla právě moderní fyzika, která v tomto století nejpodstatněji ovlivnila filosofické myšlení, není vůbec nadnesený. Ale na výsledcích moderní fyziky je založena i velká část moderní techniky, která nás obklopuje. Bez nadsázky můžeme říci, že kdykoliv zapneme televizi či počítač, uděláme xeroxovou kopii či slyšíme záznam z CD, ověřujeme experimentálně správnost kvantové teorie. A opět, fyzikální výzkum nestojí za integrovaným obvodem či optoelektronickým přístrojem jen jako vzdálený prvotní základ, ale provází tato zařízení na celé cestě do výrobní haly.“

       Koncepce programové náplně JDF i jeho organizace se v průběhu let ustálila do bohaté nabídky možností, z kterých si návštěvník – tedy ten, kdo se o současnou fyziku zajímá, kdo ji má rád anebo ji chce blíže poznat, sestavuje osobní program přednášek či exkurzí podle vlastní chuti, zájmu i nálady.

V závěru Jednoho dne s fyzikou, by si měl odpovědět na otázku, která je podtitulkem akce „Je fyzika jen nepraktická věda?“

JDF by kromě prohloubení zájmu o moderní fyziku a o její poznání měl ukázat i možnosti a šíři studia  fyziky na fakultě stejně jako úroveň vědeckého bádání. Měl by přiblížit propojenost MFF s uplatněním v praxi a poukázat na stabilní hodnotu fakulty jako špičkové pedagogické i vědecké instituce.

„Vědecký výzkum i studijní programy na naší fakultě do značné míry odpovídají širokému rozsahu

dnešní fyziky. Za rozsáhlé mezinárodní spolupráce zde uskutečňujeme základní výzkum v mnoha oborech. Většina pracovišť se podílí též na výzkumu aplikovaném i bezprostředně spolupracuje s průmyslovými podniky, s výrobci zdravotnických aparatur apod. Tomuto širokému spektru odpovídají různorodá studijní zaměření našich absolventů i jejich uplatnění. Řada z nich nachází zaměstnání ve vědeckých institucích, řada odchází na doktorská studia nebo jejich část do zahraničí, mnozí se však výborně uplatňují v aplikovaném výzkumu i na místech tradičně inženýrských či zužitkovávají své široké zkušenosti s výpočetní technikou získané při teoretických výpočtech i laboratorní práci.


Široká nabídka tématiky, ze které si mohou účastníci „Dne s fyzikou” vybrat, dokumentuje alespoň částečně tuto rozmanitost.“ (prof.RNDr. Zdeněk Němeček,DrSc.)



Termíny konání:(odhad počtu návštěvníků)


Průměrně se JDF zúčastňuje 400 až 500 studentů, učitelů nebo zájemců o fyziku. Nejvyšší počet návštěvníků byl v roce 1998, kdy na přednášku RNDr. Jiřího Grygara „Objevy zrozené z přesnosti“ přišlo skoro 500 posluchačů a souběžnou „Velkou fyzikální podívanou aneb pokusy, které hned tak neuvidíte“ docenta Vostrého s kolektivem shlédlo cca 450 návštěvníků. V tomto roce návštěvnost přetížila kapacitu poslucháren, a tak od roku 1999 je snaha udržet počet zájemců do počtu 450 – 500.

Od devátého ročníku byl patrný nárůst zájmu o odborné přednášky, proto je má i 11. ročník ve své nabídce v maximální možné míře.

Účast pracovníků AV ČR dokumentuje spolupráci mezi oběma institucemi při popularizaci vědy.


středa 7.2.1996



?


čtvrtek 6.2.1997



400



čtvrtek 5.2.1998



900



čtvrtek 4.2.1999



600



čtvrtek 3.2.2000



450



čtvrtek 8.2.2001



400



čtvrtek 7.2.2002



450



čtvrtek 6.2.2003



650



čtvrtek 5.2.2004



450



čtvrtek 3.2.2005


560







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.