21. února 2006

Jako každý rok, vypisuje i letos Komise J. W. Fulbrigta vládní stipendia pro stuium a výzkum v USA. Lhůta pro podávní přihlášek vyprší 1. září. Každý student minimálně s bakalářským titulem může až do uzávěrky usilovat o stipendium udělované na jeden školní rok, které pokrývá školné do výše až 18 tisíc dolarů, životní náklady, zdravotní pojištění a zpáteční letenku.

Česko-americká organizace Komise J. W. Fulbrighta vznikla již před patnácti lety. Komise zpracovává vládní stipendia Fulbrigtova programu, ale i další stipendijní a grantové programy. Zájemcům o studium a výzkum ve Spojených státech nabízí také poradenství a informační služby, to vše bezplatně. Fulbrightovo stipendium je vypisováno v různých formách, studenti mohou za oceánem například absolvovat celý studijní program a získat tedy americký vysokoškolský titul, možností je i jednoroční hostování. Pokud se zájemci podaří zajistit pozvání z instituce v USA, může usilovat i o kategorii "visiting research student" určenou pro práci na samostatném výzkumném projektu, např. dizertační práci. Ucházet o stipendium se přitom mohou studenti ve všech oborech s výjimkou klinické medicíny a MBA. Přednost mají uchazeči, kteří v USA ještě dlouhodobě nestudovali.


„Každý rok Fulbrightovo stipendium do USA podpoří 10-15 studentů, a vzhledem k tomu, že obvykle obdržíme přibližně 40 kvalitních přihlášek, má dobrý student značnou šanci na úspěch,“ říká ředitelka Fulbrightovy komise Hana Ripková. Základním předpokladem pro získání stipendia jsou výborné studijní výsledky během studia, české občanství a trvalý pobyt na území ČR. Uchazeč by měl mít v době uzávěrky již výsledky testů požadovaných americkými univerzitami (jazykovou zkoušku TOEFL s minimálním skóre 213, případně také test studijních předpokladů GRE).


Veškeré další informace včetně přihlášky a podrobného popisu programu najdete na www.fulbright.cz v sekci Fulbrightova stipendia. (sach)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.