7. března 2006

Studenti hledají prostřednictvím plakátů evropskou identitu

Do 15. března je v Křížové chodbě Karolina veřejnosti zpřístupněn soubor výtvarných prací bezmála 170 studentů z evropských zemí, kteří se prostřednictvím plakátů pokusili vyjádřit náplň slov "evropská identita". Výtvarná soutěž, již vyhlásila Rada pro mezinárodní vztahy a již zaštítila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková, má ambice debatu o společném evropském povědomí oživit.



Plakáty, vystavené v Karolinu, jsou si do značné míry podobné, minimálně v tom ohledu, že jejich společnou notou je ve většině případů lehká ironie, pochybnost, někdy karikatura. Více, než o čemkoli jiném, vypovídají plakáty o neuchopitelnosti tématu, jež tvoří díly nesourodých barev, tvarů, chutí a názorů. Rozpačitost v utváření názoru na evropskou identitu je ale důvodem, proč ambiciózní projekt vznikl.

Mezinárodní porota ocenila tři vybrané práce, potěšující pro nás může být, že první cenu si odnáší český student, Tomáš Říha z Fakulty užitého umění a designu v Ústí nad Labem. Na druhém místě se umístila Laurince Vandenbroucke ze Školy grafiky v belgickém Bruselu, třetí cenu získala Hanna Konola z Akademie Helsinky ve Finsku.

Výtvarné počiny studentů z devíti zemí Evropské unie budou postupně vystaveny také v Brně, Zlíně, Ústí nad Labem, Plzni, Bratislavě a v metropolích zúčastněných zemí. Soubor plakátů by se měl 6. června objevit také v prostorách Evropského parlamentu v Bruselu, kde by výstavu měla zahájit místopředsedkyně Evropské komise Margot Walström. (sach)


Soubor je představen také na webových stránkách Rady pro mezinárodní vztahy (www.rmv.cz) Výstava v Praze bude veřejnosti přístupná denně od 2. do 15. března mezi 10 a 18 hodinou v Křížové chodbě Karolina, Ovocný trh v Praze 1.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.