10. března 2006

Lékaři představili v Karolinu nové publikace


Ve čtvrtečním odpoledni představili v pražském Karolinu nové publikace lékaři, působící na fakultách UK. Knihu Transplantace slinivky břišní a diabetes mellitus uvedli autoři doc. MUDr. Miloš Adamec, CSc. a doc. MUDr. František Saudek, DrSc., druhou představovanou publikací byla QEEG - KORELACE EEG ANALÝZY S PSYCHOLOGICKÝMI TESTY prof. Josefa Fabera.

Publikace Transplantace slinivky břišní a diabetes mellitus shrnuje zkušenosti lékařů s dnes stále častější transplantací pankreatu, která představuje jednu z metod náhrady chybějící sekrece inzulinu, trvalou normalizaci metabolismu cukrů a tedy léčbu diabetu. V úvodu se zabývá chorobou diabetes mellitus obecně, poté přechází k vlastní transplantaci a její historii. Pohledem lékařů z mnoha oborů provádí čtenáře vlastní operací – od indikace k transplantaci, přes odběr orgánu, techniku zákroku, pooperační péči i možné komplikace. V závěru se věnuje také perspektivě transplantace Langerhansových ostrůvků, endokrinní tkáně pankreatu, v nichž je syntetizován hormon inzulin.

- zleva prof. Faber, doc. Adamec, doc. Saudek

Druhou prezentovanou knihou byla QEEG - KORELACE EEG ANALÝZY S PSYCHOLOGICKÝMI TESTY. Knihu uvedl její autor prof. MUDr. Josef Faber, DrSc. Publikace předkládá čtenářům přehled literárních údajů a zkušeností autorů s použitím elektroencefalografie (EEG) při testování vyšších nervových funkcí.

Ani běžné psychologické testování, ani sama EEG analýza doprovázená zkrácenými testy neposkytují obraz absolutní pravdy o chování a myšlení člověka. Každá metoda se dívá na probanda z jiného úhlu, a proto by výsledek obou současných pozorování mohl být o něco přesnější než jen pohled jeden, navíc prováděný vždy zvlášť. Pro stručnost zavádějí američtí autoři pro kvantitativní analýzu EEG zkratku QEEG (quantified, kvantitativní EEG). Autoři této publikace používají termín »kvalitativní i kvantitativní« analýza, protože se provádí jednak kvalitativní třídění EEG grafoelementů (GE) do frekvenčních pásem, jednak jejich kvantitativní měření ve zlomcích wattu nebo µV2, nebo jako zde µV · Hz.

Tato studie je určena psychologům pracujícím v klinických oborech u lůžka nemocného i v pedagogicko-psychologických poradnách, dále neurologům, psychiatrům a všem pracovníkům, kteří potřebují objektivizovat výsledky svých standardních psychologických testů, ale také lidem se zájmem o psychologii.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.