24. března 2006

Studentská komora protestuje proti uvěznění běloruských studentů

„Česká historická zkušenost s nesvobodou je pro českou studentskou obec mementem, a proto poslední události v Bělorusku vzbuzují u studentů vážné obavy,“ píše v prohlášení k posledním událostem v Bělorusku SK RVŠ. Kromě prohlášení podniká vrcholný orgán české studentské reprezentace i další kroky, komora se již například obrátila na běloruské velvyslanectví v České republice se žádostí o informace o aktuální situaci a zdravotním stavu uvězněných studentů.


Policejní složky běloruského státního aparátu zatkly v posledních dnech za účast na pokojném protestním shromáždění v centru Minsku řadu studentů tamních vysokých škol, včetně Taciany Khomy a Volhy Kuzmiče z Běloruské studentské asociace. Taciana Khoma, členka výkonného výboru Evropského sdružení národních studentských organizací (ESIB), byla pronásledována již dříve, mimo jiné byla na podzim vyloučena ze své vysoké školy za své aktivity v této evropské studentské organizaci. Jejímu případu věnovala pozornost i celá řada zahraničních médií.


V noci na dnešek vyklidily běloruské ozbrojené složky Říjnové náměstí s posledními několika stovkami demonstrantů. Řada z nich byla zatčena a odsouzena k několikadenním trestům. Proti postupu běloruských státních orgánů se ohrazují organizace po celém světě. „Mezinárodní společenství by mělo tento vývoj odsoudit a vyjádřit svoji podporu demokratickým silám v Bělorusku,“ komentuje události Mezinárodní helsinská federace pro lidská práva. "Důrazně odmítám represe běloruské policie proti demonstrantům, kteří mírumilovně vyjadřovali svůj názor,“ prohlásil dále například výkonný ředitel Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Karel De Gucht. Nejvyšší představitelé států evropské pětadvacítky dnes dokonce v rámci jarního summitu EU hovořili o diplomatických sankcích vůči Lukašenkově režimu, podobně se vyjadřují i USA.


Podporu běloruským studentům vyjadřují také studentské reprezentace na řadě českých vysokých škol, stejně jako evropské studentské organizace. Podporu běloruským studentům protivládním snahám vyjadřuje například i americká aktivistická organizace Students for global democracy.

SK RVŠ bude iniciovat návrh, aby na vysokých školách v České republice byla vytvořena studijní místa pro běloruské studenty, kteří z politických důvodů nemohou dokončit svá studia na univerzitách ve své zemi. SK RVŠ zamýšlí obrátit se s touto iniciativou na vládu a konferenci rektorů. "Ještě to bude upřesněno, ale chceme nabídnout studentům, kteří kvůli svému postoji budou vyloučeni ze studia, možnost dostudovat na českých vysokých školách," uvedl dnes podle serveru Aktuálně.cz premiér Jiří Paroubek.


(SK RVŠ, red)

Studentská komora Rady vysokých škol je jedinou organizací, která sdružuje zástupce studentů všech vysokých škol v České republice. Každá vysoká škola, včetně škol soukromých, zde může mít dva zástupce, kteří jsou voleni vždy na tři roky. SK RVŠ zastupuje studentskou obec jak v jednáních s orgány státní správy a samosprávy všech úrovní (Parlament ČR, vláda, ministerstva, kraje), tak i navenek. Je členem celoevropských studentských organizací ESIB a EURODOC, jejichž práce se aktivně účastní.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.