27. dubna 2006

Odkaz holacaustu je nutné neustále připomínat

V Karolinu se sešli zástupci zhruba 30 zemí Rady Evropy a Zemí Evropské kulturní konvence, aby pokračovali v diskuzi o vzdělávání mladé generace v otázce holocaustu a odkazu minulosti. „Myslím si, že toto téma na univerzitní půdu, a konkrétně i na půdu této univerzity, patří,“ uvedl rektor UK prof. Hampl, který se diskusí rovněž účastnil.



Semináři o holocaustu v České republice byl již třetím v pořadí. První se konal ve Štrasburku, ten druhý v Krakově a Osvětimi. „Pokud jsme schopni dohodnout se na minulosti, jsme schopni vyhnout se konfliktu v budoucnosti,“ uvedl na tiskové konferenci Gunnar Maudt ze vzdělávací komise Rady Evropy. Mezi hosty úterního fóra nechyběla ministryně školství Petra Buzková, místopředseda vlády doc. Jiří Havel, účastnil se bývalý prezident Václav Havel.

Bývalý prezident Václav Havel, který se semináře rovněž účastnil zmínil narazil i na několik aktuálně probíraných otázek. Velmi nebezpečné podle něj je rozlišování mezi „lepšími“ a „horšími“ koncentračními tábory. Přespřílišná přetechnizovanost dnešního světa podle Havla také ohrožuje vnímání svědomí společnosti. „Svědomí je obtížně popsatelné jazykem moderní vědy, je bráno, jako něco intimního, ztrácí se morální pravidla, která jsou obecně platná a přichází k člověku zvenčí,“ varoval Havel.

Rada Evropy organizuje společné diskuse a semináře, kde se setkávají pamětníci druhé světové války, pořádají se školení pro vysokoškolské profesory pedagogiky. „Musíme naučit žít mladé lidi z různých kultur pohromadě, pak ke genocidám docházet nebude.“ Podle Mandta je kromě doškolení pedagogů třeba zlepšit i vybavenost výukovými materiály.

Podle ministryně Buzkové nelze českým školám diktovat, jak k informování o genocidách přistupovat, osvětu o holocaustu ale podle ní ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podporuje. Vedle financování vzdělávacích seminářů pro učitele vydalo i několik publikací, které se genocidě Židů a Romů v období Druhé světové války věnují.

Podle bývalého prezidenta je v současnosti podpora vzdělání zcela zásadní otázkou. Není přitom důležité, nakolik se díky němu podaří inovovat současné technologie a výrobu, ale především jeho zásadní poslání v kultivaci lidství a odpovídání na základní potřebu každého člověka – poznání.

(sach)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.