22. května 2006

Edukační centrum anatomie a endoskopie

V rámci Anatomického ústavu 3. lékařské fakulty funguje Edukačné centrum anatomie a endoskopie, jehož hlavou je odborný asistent Anatomického ústavu, MUDr. Václav Báča. „Naším hlavním cílem je umožnit studentům a ostatním zájemcům z oboru naučit se a prohloubit znalosti endoskopických metod,“ říká MUDR. Báča o projektu, na který dostal grant od Ministerstva školství a FRVŠ. „Jsme rádi, že Ministerstvo školství podpořilo náš záměr vybudovat rozsáhlé centrum anatomie a chirurgických miniinvazivních metod, což nám umožní provozovat kvalitní postgraduální vzdělávání lékařů,“ dodává Báča.

Miniinvazivní metody operací v posledních letech rapidně nabývají na významu vzhledem k hledání nejšetrnější cesty k diagnostickému vyšetření a definitivnímu ošetření pacienta. Endoskopické metody můžeme najít v široké škále oborů moderní medicíny, a to jak chirurgických (laparoskopie, arthroskopie, thorakoskopie…), tak neinvazivních (bronchoskopie, gastroskopie…). Podobného významu nabývají metody mikrochirurgické - neurochirurgie, replantační chirurgie, ophtalmologie, plastické chirurgie, ORL i stomatochirurgie. Narůstá proto význam výuky a zkušeností s těmito technikami vůbec.

„Zásadním přelomem bylo využití metody prof. Thiela. Těla se upevní pomocí Thielova nástřiku a tkáně jsou poté velmi podobné těm živým. Proto jsou ideální pro operování „nanečisto“,“ popisuje Báča Thielovu převratnou metodu.

U nás ji jako první využil Anatomický ústav 3. lf pod vedením prof. Stingla v roce 2003. Následovala přestavba jedné místnosti na sál a během roku 2004 už proběhly první demonstrační artroskopie kolenního a ramenního kloubu.

V postgraduálním vzdělávání mladých lékařů proběhly na podzim roku 2005, v rámci podpory Rozvojového projektu, tři odborné kurzy – „Základy artroskopie kolenního kloubu“, „Základy artroskopie zápěstí“ a „Základy laparoskopické anatomie dutiny břišní a tříselného kanálu“. Všechny tyto kurzy byly plně obsazeny, byly zaštítěny odbornými společnostmi a byly zařazeny mezi akreditované certifikované akce v rámci celoživotního vzdělávání České lékařské komory. Frekventanti kurzů měli možnost, přesně podle zamýšleného konceptu, si prakticky nacvičit vše tak, jak je to čeká při praktické operaci na živém pacientovi.

Do budoucna je centrum připraveno organizovat kurzy mladých lékařů v expandujícím prostředí miniinvazivních metod k výuce jednotlivých endoskopických a mikrochirurgických technik. Jsme přesvědčeni o progresivitě endoskopických a mikrochirurgických metod v medicínských oborech, stejně jako o nezbytnosti jejich výuky s identickými instrumentárii a velmi podobném topografickém terénu.

Více o Edukačním centru anatomie a endoskopie: ZDE

Podrobnější rozhovor Zdravotnických novin s MUDr. Báčem o Thielově metodě: ZDE

Ukázky endoskopických videoprezentací: ZDE

Fotogalerie z prvního kurzu! Základy artroskopie kolene: ZDE

Fotogalerie z dalších kurzů: ZDE ZDE a ZDE

(svo)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.