29. května 2006

Zemřel Viktor Fischl

Zemřel Viktor Fischl. Spisovatel, diplomat a doktor honoris causa teologických věd. Univerzita Karlova mu titul udělila „za zásluhy o umělecký a duchovní rozvoj české literatury a o studium dějin Izraele.“

Viktor Fischl se narodil 30. června 1912 v Hradci Králové a studoval na UK sociologii a práva. Během války setrvával v londýnském exilu, kde pracoval pro československou exilovou vládu. Diplomatickou dráhu neopustil ani po válce. Do roku 1947 pracoval jako tiskový atašé velvyslanectví v Londýně a po návratu do Československa na ministerstvu zahraničí. Tam vydržel až do rezignace v roce 1949, kdy odešel do Izraele a navázal na své diplomatické zkušenosti. Postupně byl velvyslancem v Japonsku, Barmě, Polsku, Jugoslávii, Norsku a Rakousku. Diplomatickou dráhu ukončil v roce 1977.

Spisovatelskou dráhu načal Fischl na počátku 30. let jako básník. Publikoval hlavně časopisecky, ale již roku 1933 mu vyšla sbírka Jaro. Ve své tvorbě často reflektuje aktuální historické události – např. skladba Mrtvá ves, která reaguje na vyhlazení Lidic. Od sedmdesátých let převažují ve Fischlově tvorbě prozaické knihy, psané v češtině i hebrejštině. K nejznámějším patří Dvorní šašci nebo Kafka v Jeruzalémě. V roce 2004 obdržel společně s Josefem Škvoreckým Cenu Jaroslava Seiferta.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.