Martina Vančáková • 3. července 2006

Studující maminky (tatínkové) mají naději

NOVĚ: anketa ZDE

Během akademického roku 05/06 se na Filozofické fakultě z popudu studujících matek s malými dětmi změnila řada věcí. Především fakulta nainstalovala přebalovací pulty v některých budovách Filozofické fakulty (Palachovo náměstí; Celetná 20) a v budově Fakulty humanitních studií v Jinonicích. Díky této aktivitě již nemusí studující maminky přebalovat své ratolesti v nedůstojných podmínkách na zemi na WC či prosit o kabinetový azyl své vyučující.

O krok dál je ovšem brněnská Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity. Na podzim 2005 tam vznikl dětský koutek, který nabízí rodičům studujicím i zaměstnaným na fakultě možnost využít služby hlídání dětí v době přednášek, konzultací či jiných studijních záležitostí (http://fss.muni.cz/detko/test). Myšlenka to není nová, na mnoha zahraničních univerzitách jsou zařízení péče o děti studujících a zaměstnanců zcela běžnou záležitostí. Univerzity obvykle na chod zařízení přispívají, rodiče zároveň za pobyt dětí platí. Brněnští se vydali jiným směrem – jejich dětský koutek pracuje bezplatně, na bázi solidarity komunity rodičů a dobrovolníků, kteří se nabídli s péčí o děti vypomáhat.

Právě nyní se naskýtá příležitost zřídit podobné centrum i pro děti studentů a zaměstnanců UK. Předrevoluční trend opustit kvůli rodičovství akademickou půdu je již snad naštěstí za námi, maminek a tatínků v pregraduálním i postgraduálním studiu přibývá. Pan rektor prof. Václav Hampl již na předvolebním setkání s Akademickým senátem vyjádřil podporu aktivitám, které pomohou bourat bariéry, s nimiž se potýkají studenti i zaměstnanci, pečující o malé děti. Zmínil tehdy i osobní zkušenost z doby svého působení ve Spojených státech, kde byl servis pro děti členů akademické obce samozřejmostí a na velmi vysoké úrovni.

Na tom, jak bude případné dětské centrum na UK vypadat, máte příležitost se podílet i Vy, zástupci všech studijních oborů, všech forem studia i pracovního poměru. Jakou formu by mělo mít? Postačí možnost občasného pohlídání nebo potřebujete spíše každodenní péči o vaše dítko? Jste ochotni za takovou službu platit? Či raději nabídnete na oplátku hlídání jiný den? Využijete možnost pobýt zdarma se svým dítětem v příjemné herně v prostoru univerzity? Možná sami ještě děti nemáte, ale rádi byste se podíleli na chodu dětského centra? Jste studenti pedagogiky, psychologie či podobného oboru? Práce s dětmi pro vás může být vítanou zkušeností!


Se svými podněty a nápady se prosím obracejte na adresu , kde jsou velmi vítány.


Martina Vančáková, studentka FF UK





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.