11. září 2006

Akademie pořádá sympozium o Podunajské monarchii a Orientu

Ve dnech 11. – 14. 9. 2006 se v prostorách Akademie věd v Praze (Národní třída 3, místnost 206) koná mezinárodní workshop a symposium „Podunajská monarchie a Orient“.

Dvojitý workshop a symposium „The Danube Monarchy and the Orient“ spolu s akcí „Egypt and Austria III“ je věnován vztahům habsburské monarchie i jejích nástupnických států k Orientu, a to v co nejširší perspektivě, v politickém, hospodářském a kulturním ohledu. Hlavním tématem letošního roku je vědecké poznání a dějiny vědy, pozornost však budeme věnovat i uměleckohistorickým tématům. Témata tohoto vědeckého setkání mají přesah do dnešní doby – konference začíná symbolicky 11. 9. – vzájemné poznávání mezi kulturami je předpokladem vzájemného porozumění, a právě snahám o poznání i o porozumění je věnováno i naše setkání.

Hosty symposia je např. přední odborník na recepci Egypta v evropském umění Dr. Jean-Marcel Humbert, Sorbonne Paris; Dr. Johanna Holaubek (Universität Wien, spolupořadatelka), přednese referát na téma života a díla výjimečného rakouského egyptologa Leo Reinische, který se zapsal do dějin vědy také podporou otevření univerzitního studia pro ženy; účastní se také čeští vědci, např. Prof. Roman Prahl, který doplní perspektivu českého umění 19. století; příspěvkům rakouské a české vědy ke světové orientalistice se budou věnovat Prof. Ladislav Bareš či Dr. Clemens Gütl.


Mgr. Renata Landgráfová

Český egyptologický ústav FF Uk





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.